„Klubrádió

Engedélyezte az OGYÉI az orosz és az oxfordi vakcinát

20/01/2021 20:12

| Szerző: Klubrádió

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet több mint két hónapja vizsgálja az orosz Szputnyik vakcinát. Az oxfordinak nevezett vakcinát Nagy-Britanniában már használják, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezését.

A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca oltóanyagát és a Szputynik V orosz koronavírus elleni vakcinát is – írja a 24.hu az Origo cikkére hivatkozva. Jelezték, hogy az Origo nem nevezte meg forrását. Amennyiben a hír igaz, az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás e két vakcinával.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet több mint két hónapja vizsgálja az orosz Szputnyik vakcinát. Ennek keretében munkatársai elvégezték a gyártási folyamat helyszíni ellenőrzését, illetve szakértőik áttekintették a vakcina dokumentációját (amelyről eddig úgy lehetett tudni, nem nyilvános), így a hatóság kiadta a veszélyhelyzeti gyógyszerbehozatalról és alkalmazásról szóló engedélyt – válaszolta az OGYÉI az ATV megkeresésére.

 
Vakcina
Pixabay
 

Az Index felhívta a figyelmet, hogy vészhelyzeti sürgősségi eljárásban engedély nélküli termék is forgalmazható ideiglenesen az EU-ban. Így viszont a vakcinát forgalomba hozó tagállamot, jelen esetben Magyarországot terheli a felelősség.

Az oxfordinak nevezett vakcinát Nagy-Britanniában már használják, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezését, amit több európai ország kormánya is sürgetett. Ennek a vakcinának kisebb az előállítási költsége, mint a Pfizer és a Moderna oltóanyagáé, és a szállítása, tárolása is egyszerűbb.

A Szputnyikot pedig Oroszországban és Szerbiában is alkalmazzák, de háromezer ember beoltására elegendő mennyiség Magyarországra is érkezett belőle december végén egy klinikai kísérlethez. Az uniós vizsgálata azonban csak februárban kezdődhet meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán még csak azt közölte, megérkezett a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet.