„Klubrádió
A lényeg

Elutasították a DK feljelentését Rákay Philip várbeli lakása ügyében

11/01/2022 20:32

| Szerző: Klubrádió

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elutasította a Demokratikus Koalíció (DK) feljelentését, amit a párt Rákay Philip médiaszereplő, televíziós műsorvezető budavári önkormányzati lakása miatt tett – közölte keddi sajtótájékoztatóján Sebián-Petrovszki László.

A DK pártigazgatója keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Rákay Philip kormánypárti influenszer és családja korábban egy 24 négyzetméteres, VIII. kerületi, földszinti lakást vásárolt, amit napokon belül elcseréltek egy hatvan négyzetméteres budavári önkormányzati lakás örökbérleti jogára. Sebián-Petrovszki hozzátette, hogy a budai lakásért havi 39 ezer forint bérleti díjat kell fizetniük.

Hangsúlyozta, hogy a VIII. kerületi lakás korábbi tulajdonosa ezután visszavásárolta az ingatlant attól, akivel a műsorvezető és neje elcserélte azt a bérleti jogért. Szerinte „ez klasszikus ingatlanpanamának tűnik”, a BRFK határozata szerint azonban nem számít bűncselekménynek.  A képviselő úgy fogalmazott: „ez kicsiben megmutatja a Fidesz-ország működését; amíg a Fidesz marad, addig maradni fog ez a következmények nélküliség”.

A Telex birtokába jutott rendőrségi irat szerint azért nem volt szó hivatali visszaélésről, mert a hivatalos személyek nem közhatalmuk gyakorlása közben léptek fel, amikor önkormányzati lakásokat béreltek és nincs szó hűtlen kezelésről sem, mert a rendőrség szerint valóban csere útján jutottak lakáshoz Rákayék, akik az önkormányzat vonatkozó rendeletének megfelelő „költségelvű” lakbért fizetnek a vári ingatlanokért. Az indoklás szerint csalás sem történt, mivel „nem ejtették tévedésbe” az önkormányzatot azzal, hogy az egész lakásügylet végén a VIII. kerületi lakást az eredeti tulajdonosa vásárolta vissza és az I. kerületet sem érte kár, mert a rendőrségnek nincs tudomása arról, hogy Rákayék ne fizetnék a havi 38 826-os bérleti díjat és fel is újították az ingatlant.

A feljelentésben Rákayék önkormányzati bérlete mellett szerepelt még Kuna Tibor „korábbi kormányközeli üzletember”, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bayer Zsolt Fidesz-alapítótag publicista, illetve a korábbi, fideszes I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás és szülei vári önkormányzati bérleményének ügye is. Az utóbbi kettőről a rendőrség megállapította, hogy korábbi feljelentések nyomán már vizsgálta, a többi esetében pedig lényegében ugyanarra jutottak, mint Rákayék esetében: bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

 
Rákay Philip (kép: Facebook)
 
 

A 24.hu számolt be az ügy előzményeiről is, 2020 októberében azt írták: a Fidesz rendezvényeinek egykori műsorvezetője, Rákay Philip és családja egy VIII. kerületi, 24 négyzetméteres, földszinti, egyszobás lakást adott a várbeli 60 négyzetméteres, kétszobás ingatlanért egy olyan műemlék épületben, amelyet néhány éve 70 millió forintból újított fel az I. kerületi önkormányzat. A lakásért úgynevezett költségelvű lakbért, havonta 39 ezer forintot fizetnek. Nemcsak a két ingatlan értéke közötti óriási különbség a feltűnő, hanem az is, hogy a VIII. kerületi kis lakás néhány napon belül visszakerült eredeti tulajdonosához, amely miatt úgy tűnik, a cserét nagyon kitalálták előre. Akkor V. Naszályi Márta I. kerületi polgármestert kérdeztük a hasonló lakáscserékről. 

Rákay Philip a Z+, majd a VIVA+ zenetévé műsorvezetője volt, 2002-től a Hír Tv munkatársaként dolgozott, 2011-ben lett az M1 tévécsatorna intendánsa, később az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese. Korábban a Fidesz-nagygyűlések házigazdája volt, emlékezetes, hogy a 2002-es választási nagygyűlés alkalmával kétmillióra becsülte a Kossuth téren összegyűlt támogatók számát. Szintén a 24.hu számolt be arról, hogy a Fidesz-szimpatizáns médiaszemélyiség ugyancsak 2020-ban Balaton-parti villát vásárolt.