„Klubrádió
A lényeg

Élőlánccal várták a kancellárt a Vas utcában, nem engedték be

8/10/2020 08:47

| Szerző: Klubrádió

Élőláncként sorakoztak fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglaló diákok az intézménynél - jelentette a Klubrádió helyszíni tudósítója. Szarka Gábor kinevezett kancellár megpróbált ugyan bejutni, de nem sikerült neki.

2020. október 08. A lényeg-részlet (Kemény Dániel tudósítása az SZFE-ről)
03:05
00:00
A tiltakozók már a korai órákban megerősített őrséggel készültek a vezetés által adott határidő lejártára válaszul. A kancellár információink szerint ma akar bejutni az épületbe, de azt előre megígérte, hogy erőszakot nem alkalmaznak.

Frissítés: A kinevezett kancellár, Szarka Gábor 10 óra előtt valamivel megpróbált bejutni az egyetem Vas utcai épületébe, de az élőlánc útját állta, és nem engedték be, ezért egy közleményt olvasott fel, mely szerint mivel akadályoztatva van az új vezetés, ezért írásban fodul az egyetemet fenntartó kuratóriumhoz, hogy az jelöljön ki egy új helyszínt, ahol elvégezhetik a munkájukat. Ezt már a mai napon megteszi.

Szarka az egyetemfoglalást nem tartja legitimnek, és nem vállalnak felelősséget azért, ami az egyetemi épületben történik. Amíg mód van rá, az üzemeltetést igyekeznek biztosítani, amíg erre mód van. A tanulmányi félév elismerésének sorsa immár az egyetemfoglalók kezében van, és mivel nincs vezető az épületben, aki az oktatás színvonalát ellenőrizni tudná, így nem vállalnak azért felelősséget a vezetőségben. Az új vezetés mostantól kizárólag az egyetem teljes megújításával kapcsolatos feladatára koncentrál, és felhívást intéz minden SZFE egyetemi polgár, hallgató, tanár dolgozó felé, hogy vegyenek ebben részt. Egyúttal a teljes hazai kulturális szférát és a kulturát szerető embereket kérik arra, hogy támogassák őket ebben a megújulásban és legyenek annak aktív részesei.

A hallgatók elutasító választ adtak, és 10 pontos kérésüket felolvasta képviselőjük, és mindaddig, amíg azokat nem teljesítik, nem engedik be az új - általuk illegitimnek tartott - vezetést az épületbe.

Az új vezetés nem kezdeményez párbeszédet az tiltakozó diákokkal, de a jövőben szívesen dolgozik velük - nyilatkozta tudósítónknak a kancellár.

Eközben a diákok egy másik csoportja az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol azt mondták, folytatják a tiltakozást és kitartanak.