„Klubrádió
A lényeg

Elkészült a fapadosokra vonatkozó fogyasztóvédelmi javaslat

28/12/2019 19:44

| Szerző: Klubrádió

Hosszú egyeztetési folyamat végén elkészült a fapados légitársaságokra vonatkozó európai uniós fogyasztóvédelmi akcióterv-javaslat a légi utasok jogainak védelmére - olvasható az Ujhelyi István európai parlamenti képviselő által kiadott sajtóközleményben.

A szocialista képviselő, aki egyben a javaslat kezdeményezője volt, a dokumentumot a napokban juttatta el Adina Valean közlekedéspolitikáért felelős uniós biztosnak.

"Fontos, hogy a fogyasztóvédelmi minimumelvárások idővel ne csak a fapados légitársaságokra vonatkozzanak, hanem a hagyományosan működő járatokra is. A fapados üzleti modell egyértelműen üdvözlendő, azonban az elmúlt időszak botrányai miatt egy fogyasztóvédelmi "etikai kódex" létrejötte nélkülözhetetlen volt" - emelte ki a politikus.

repülőgép
 

Az uniós biztosnak benyújtott csomagban többek között arra tesznek javaslatot, hogy miként biztosítsa a légitársaság az átfoglalások zökkenőmentességét, hogyan értesítse hatékonyan az utasokat a járatmódosításokról, illetve mennyi idő elteltével kell minden utasnak ivóvizet biztosítani a fedélzeten, ha bármilyen okból késik a felszállás. A csomag azt is indítványozza, hogy a légitársaságok ügyfélszolgálatainak telefonos elérését ne lehessen emelt díjas szolgáltatásként üzemeltetni.