„Klubrádió
A lényeg

Elismerte a magyar külügy, ők adtak vízumot Lukasenka emberének

8/12/2021 19:47

| Szerző: Klubrádió

A hivatal állítása szerint Svájc nevében adták ki a vízumot Bazanovnak, mert megállapodásuk van érvényben az alpesi országgal Belaruszra. Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint hatalmas hiba miatt kaphatta meg Bazanov a vízumot, de nem zárja ki azt sem, hogy valami más áll a háttérben.

A magyar külügy elismerte, hogy schengeni vízumot kapott tőlük Lukasenka egyik bizalmi embere, Vladimir Bazanov – írta meg a Szabad Európa.

A hivatal állítása szerint Svájc nevében adták ki a dokumentumlot. Ilyen ügyekben megállapodásuk van érvényben az alpesi országgal Belaruszra. Bazanovot Csehországban vették őrizetbe és onnan utasították ki, a cseh rendőrök pedig előre készültek arra, hogy amikor belép az országba, elfogják.

Akkor német és cseh források azt állították, hogy a magyar állam adott schengeni vízumot Vladimir Bazanovnak, Alekszandr Lukesanka belarusz politikus bizalmi emberének. A korábbi katona Bazanov 2019 óta a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője is, de Észtországból, Lettországból és Litvániából is ki van tiltva a 2020-as belarusz választási csalásban és azt követő erőszakos elnyomásban való részvétele okán.

2021. december 08. Esti gyors - részlet 21.12.08. Lattmann Tamás
06:49
00:00

Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Klubrádiónak azt mondta, hogy szerinte nagyon nagy probléma történhetett, hogy kiállították a vízumot. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nem jóhiszemű hiba volt.