„Klubrádió

Elfogadták a Parlamentben a szájzár-törvényt is

10/12/2019 14:24

| Szerző: Klubrádió

Elfogadta az Országgyűlés a képviselők jogállásáról szóló módosító javaslatot, amely tovább szigorítja a parlamenti rendet és növeli a képviselőkre kiszabható büntetések mértékét.

Az elfogadott törvény alapján a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat a képviselőktől, amennyiben a képviselő vagy fizikai erőszakot alkalmaz, vagy a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza. A házelnök a fizikai erőszaknál akár 60 naptári napra, azaz két hónapra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből, de 30 napra azt a képviselőt is kitilthatják, aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza.

A Párbeszéd arra kéri az Alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő törvények valamint a házszabály ma elfogadott módosításait. A párt társelnöke, mai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: "a szájzár törvénynek" az lényege, hogy "újból megfélemlítse az ellenzéki képviselőket" és megtiltsa nekik, hogy kritizálják a kormány működését. Szabó Tímea hozzátette, hogy a kormány a frakció-alakítási szabályokat is meg akarja változtatni, így a jövőben a független képviselők nem ülhetnének be egy frakcióba.

A DK frakciója hátat fordítva tiltakozott a szavazások ellen, majd kivonult az ülésteremből. Képviselőik csak a kulturális törvény végszavazására térnek vissza.