„Klubrádió

Demokratáké a többség az amerikai szenátusban

6/01/2021 23:36

| Szerző: Klubrádió

Mindkét demokrata szenátor-jelölt nyert a georgiai pótválasztáson. Ezzel az új szenátusban 50-50 arányban lesznek republikánusok és demokraták. Szavazategyenlőség esetén az új alelnök, Kamala Harris szava dönt. Míg Warnock Georgia állam első fekete szenátora lesz, a 33 éves Ossoff a New York Times szerint 40 éve a legfiatalabb ember, akit beválasztottak a szenátusba.

Miközben Washingtonban Trump-párti tüntetők vonultak a Capitoliumhoz, és több százan betörtek az épületbe is, amit lezártak, a kongresszusi vezetőket pedig kimenekítették, a CNN, az AP és a nagy amerikai tévék bejelentették, hogy a demokrata Jon Ossoff is megnyeri a szenátorválasztást Georgiában – írja a Telex.

Magyar idő szerint kedden délelőtt már tudni lehetett, hogy Raphael Warnock megnyerte a választást.

 
Választás Usa
 
pixabay USA
 

 

Míg Warnock Georgia állam első fekete szenátora lesz, a 33 éves Ossoff a New York Times szerint 40 éve a legfiatalabb ember, akit beválasztottak a szenátusba. A választás megismétlésére azért volt szükség, mert első körben egyik jelölt sem tudta megszerezni az 50 százalékot.

A keddi georgiai választások igazi tétjét az adta, hogy a republikánusoknak 50-48 fős többségük volt a vasárnap felállt új szenátusban, mindkét georgiai szék elnyerésével viszont 50-50-es felállásnál azért kerülnek többségbe a képviselőház mellett a felsőházban is a demokraták, mert szavazategyenlőség esetén a szenátus elnökeként Kamala Harris alelnök dönt – foglalta össze a portál.