„Klubrádió
A lényeg

Csoportos leépítés jön az Antall József Tudásközpontnál

25/10/2021 08:37

| Szerző: Klubrádió

Az egykori miniszterelnök fia, Antall Péter vezetése alatt az AJTK drága külföldi utazásokra, luxushotelekre, kirándulásokra költötte a pénz egy részét. Az AJTK összességében majd ötmilliárd forintos állami támogatást kapott az Orbán-kormánytól. A pénteki gyűlésen a vezetők azt ígérték, hogy figyelembe veszik a munkavállalók érdekeit, és a mihamarabbi munkavállalásukat szem előtt tartva vezénylik majd le a felmondásokat.

November végén csoportos létszámleépítés jön az Antall József Tudásközpontnál (AJTK) - közölte az intézmény vezetése a dolgozókkal pénteken egy állománygyűlésen – írja a 24.hu. A vezetők szerint a dolgozók többségét elküldik, de az nem derült ki, megvan-e az AJTK kasszájában a pénz a végkielégítésekre.

Szeptember végén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, átvizsgálták a központ gazdálkodását, és arra jutottak, hogy az elszámolás ugyan rendben volt, de az intézmény vezetése több „jó erkölccsel össze nem egyeztethető” tételt fizetett ki a működésre adott keretből.

A portál szerint az átvilágítást azt követően rendelték el, hogy a Direkt36 a nyár elején több cikket írt arról, hogy az egykori miniszterelnök fia, Antall Péter vezetése alatt az AJTK drága külföldi utazásokra, luxushotelekre, kirándulásokra költötte a pénz egy részét. Az AJTK összességében majd ötmilliárd forintos állami támogatást kapott az Orbán-kormánytól.

A szervezet vezetői abba buktak bele, hogy "pazarló és a törvényesség határait feszegető" módon működtették az intézményt. Például csak a néhai miniszterelnök fiának, Antall Péternek személyi juttatásaira 82,8 millió forintot fordítottak. Az AJTK vezetése évente 15-20 külföldi munkautazást bonyolított, és ezeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Időnként alapítványi pénzből költöttek magánkirándulásokra, magánkórházra, professzionális fényképezőgépekre és márkás bőröndökre is – leplezte le a Direkt36 a történéseket. Az állam ötmilliárd forint közpénzt adott az AJTK-nak.

A pénteki gyűlésen a vezetők azt ígérték, hogy figyelembe veszik a munkavállalók érdekeit, és a mihamarabbi munkavállalásukat szem előtt tartva vezénylik majd le a felmondásokat. Az is elhangzott, hogy a csoportos létszámleépítés ellenére az AJTK jogi értelemben nem szűnik meg, de hogy milyen formában működik tovább, arról nem tudtak meg konkrétumokat.