„Klubrádió

Cser-Palkovics András: Jelenlegi formájában nem támogatná a kormány Parragh javaslatát

30/11/2020 13:30

| Szerző: Klubrádió

Székesfehérvár fideszes polgármestere több alkalommal is határozottan bírálta Parragh László javaslatát az iparűzési adó elengedéséről. A Telexnek adott interjújában beszélt kritikáiról. Szerinte azzal, hogy bírálatai mellett alternatívákat is felkínál, nemcsak egy csoporthoz, ellenzékhez, vagy kormánypárthoz jut el. Súlyos hibának tartja például, hogy az önkormányzatok véleménye nem épül be a jogalkotás folyamatába. Ugyanakkor nem osztja az ellenzéki városvezetők álláspontját, amely szerint a városok kivéreztetése lenne a kormány célja.

„Porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort” Cser-Palkovics András szerint Parragh László az iparűzési adó elengedésére tett javaslatával – írja a Telex. Székesfehérvár fideszes polgármestere többek közt arról beszélt a portálnak, hogy miért nem fél a véleményt nyilvánítani, vagy a kormánytól független média kérdéseire válaszolni.

Úgy vélte, hogy a kormány jelenlegi formájában nem fogja támogatni Parragh javaslatát: „Pontosan ismerik a lehetséges pénzügyi következményeket: nincs olyan területe a mindennapoknak, ahol az iparűzési adó ne jelenne meg az önkormányzat kiadási oldalán. Az iparűzési adó felfüggesztése gyakorlatilag működésképtelenné tenné a településeket. Ha az állam tartja azt az elvet, hogy külön kell választani az állami és a helyi adókat, akkor ne nyúljanak most a helyi adók rendszeréhez.”

Első alkalommal adták át az Év emlékhelye díjat
 
Cser-Palkovics András Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

A javaslatról korábban úgy fogalmazott, hogy a kamara elnöke „porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort”, múlt vasárnap pedig egy szavazást is közzétett Facebook-oldalán a témában. Arról kérdezte követőit, hogy szerintük az önkormányzatnak vagy a kamarának kell döntenie a helyi adókról és az esetleges kedvezményekről. Arra a kérdésre, hogy mi volt vele a célja, Cser-Palkocics elmondta: „Őszintén szólva biztos voltam, hogy ez lesz az eredmény, de szerettem volna minden döntéshozó irányába megfogalmazni, hogy az emberek nagy többsége a helyi adókat egyértelműen az önkormányzatoknál hagyná. Az egész ügyben azért hallatom a hangomat, mert úgy érzem, ha elhangzik egy javaslat Parragh úr részéről, akkor igenis hangozzanak el vélemények az önkormányzatok részéről is. Nem értettem egyet a javaslattal februárban sem (a Versenyképességi Tanács akkor azt javasolta, hogy a helyi iparűzési adót fizető cégek az értékcsökkenést és a kutatás-fejlesztésre fordított költésük ötszörösét írhassák le az adóalapból – szerk.), és ebben a helyzetben sem.

Azt is hozzátette, hogy bár nagyon súlyos problémának tekinti az iparűzési adó felfüggesztését, vagy elengedését, de nem ért egyet Karácsony Gergely állításával, hogy ezzel a telebüléseket kivéreztetné a kormány.