„Klubrádió
A lényeg

Csak a kormánynak kedves média mehetett be a CPAC Hungaryre

20/05/2022 10:01

| Szerző: Klubrádió

A kesmás újságírók gond nélkül bemehettek az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájára, amit az Alapjogokért Központ szervezett, aminek a főigazgatója Szánthó Miklós egyben a KESMA vezetője is. A csak a konferencia miatt ideutazó amerikai újságírók is a Bálna előtt rekedtek, ők még nem ismerik eléggé a magyar sajtóviszonyokat.

Csütörtök reggel kezdődött a CPAC Hungary konferencia a budapesti Bálna Rendezvényközpontban. A konferenciát magyar részről szervező Alapjogokért Központ gyakorlatilag minden sajtóterméket kitiltott az eseményről, amely nem a magyar közmédia vagy nem tartozik a KESMA alá, viszont az MTI, a közmédia, a Hír TV és egyéb kesmás újságírókat szívesen láttak a falakon belül is.

Nem mehetett be azok az amerikai újságírók sem, akik egyrészt direkt ezért utaztak ide, mésrészt hónapok óta próbáltak sajtóigazolványokat szerezni a konferenciára – írja a Vice. A Vice-on kívül a Rolling Stone, a Vox és a New Yorker újságíróit is elküldték, annak ellenére, hogy a konferencia amerikai társszervezője, az American Conservative Union korábban ígéretet tett arra, hogy ezek az újságírók be fognak jutni a konferenciára. Az ACU vezetői a helyszínen az Alapjogokért Központot okolták a belépés megtagadásáért – írja a Telex.

A lap információi szerint a Reuters, valamint a Guardian és az Associated Press újságírói is hiába próbáltak bejutni az eseményre, a "nyugati sajtó” képviselői közül – hosszas kérlelés után – egyedül az AFP fotósának sikerült bejutnia.

Egyébként az Alapjogokért Központ közvetítette az interneten a konferenciát.

CPAC Hungary - Konzervatív fórum Budapesten
Budapest, 2022. május 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, az esemény főszónoka beszédet mond a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben 2022. május 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán