„Klubrádió
A lényeg

Bús Balázs állásai összeférhetetlenek voltak, elbúcsúzott Óbudától

25/01/2022 16:38

| Szerző: Klubrádió

A volt óbudai polgármester kerületi képviselőként és fővárosi bizottsági tagként dolgozott a 2019-es önkormányzati választás óta, ugyanakkor Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Nemzeti Kulturális Alap alelnökévé nevezte ki 2021. január 1-től.

A két tisztség azonban összeférhetetlen, erre jutottak Bús Balázs és a minisztérium jogászai, miután az Átlátszó megírta, hogy az önkormányzati törvény 36. § (1) bekezdés a) pontjával ellentétes, mivel az NKA alelnökség kormánytag kinevezése útján létrejött tisztség, amit ez a szabály tilt, és az NKA-ban betöltött tisztségek nem képeznek alóla kivételt.

 
Bús Balázs, a
III. kerület volt polgármestere (Fidesz-KDNP), facebook
Facebook
 

 

Kedden délután Bús Balázs a Facebookon jelentette be, hogy a jogászokkal való egyeztetés után lemond az önkormányzati tisztségeiről (kerületi képviselő és fővárosi bizottsági tag) megszüntetve az összeférhetetlenséget.

Bús egyébként az áprilisi parlamenti választásokon az ellenzéki Szabó Tímeával szemben indul a kormánypártok képviselőjelöltjeként. A fizetéséről azt írja, hogy "óbudai tiszteletdíjamat kerületi civileknek utaltam át (többek között: Jövőbarát Alapítvány, Elveszett Állatok Alapítvány, Margit kórház). Tájékoztatom, hogy ezt a jövőben is meg fogom tenni, függetlenül attól, hogy az összeférhetetlenséget megszüntetve, képviselőségemről lemondok".