„Klubrádió

Budapest: több adó, kevesebb támogatás

16/02/2021 10:51

| Szerző: Klubrádió

Míg Orbán hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt azt mondta, hogy Budapest számláján 2020. december 31-én 122 milliárd forint volt, Karácsony Gergely felhívta a figyelmet, hogy míg a kormány fillér állami támogatást nem ad, Budapest lát el számtalan közfeladatot és még ezen felül is befizet a kormánynak.

Budapest több adót fizet, mint amennyi támogatást kap a kormánytól – hívta fel a figyelmet Karácsony Gergely. A 2019 októberében megválasztott új városvezetésnek a koronavírus-járvány okozta válság idején csaknem négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint elődjének – tette hozzá.

A Portfolio.hu szerint a főpolgármester Orbán Viktor szavaira reagált, miután a miniszterelnök egy parlamenti viszontválaszban arról beszélt, hogy Budapest számláján a múlt év végén 122 milliárd forint volt, szerinte az sem kivéreztetés, amikor 2020-ban az összes támogatás 44 százaléka – 3000 milliárd forint – került a fővároshoz. Karácsony Gergely ennek kapcsán azt üzente, hogy a főváros által beszedett, de a kerületeknek még át nem utalt adóbevétel is benne volt az előbbi emlegett összegben, de úgy vélte, az ország és Budapest válságból való kilábalása nem lehet gyermeteg számháború kérdése.

Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt viszonválaszában, arra a felvetésre, hogy kivéreztetnék az önkormányzatokat, elmondta: Budapest számláján 2020. december 31-én 122 milliárd forint volt. Szavai szerint kevés olyan önkormányzat van, aki ne cserélne. Kitért arra is, hogy 2020-ban az összes támogatás 44 százaléka - 3000 milliárd forint - került a fővároshoz. Ez a kivéreztetés kedves barátaim? - tette fel a kérdést. Megjegyezte: eközben a baranyai térségbe 6 százalék, a szabolcsiba 12 százalék, a borsodiba 8 százalék jutott.

Karácsony Gergely bejegyzésében írta: a fővárosi önkormányzat állami támogatásáról pedig csak annyit, hogy a válság ide vagy oda, nem a kormány támogatja a fővárost, hanem épp fordítva. "Egy fillér állami támogatás nélkül látunk el számtalan közfeladatot és még ezen felül is befizetünk a kormánynak. Az új városvezetésnek ugyanis közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint Tarlósnak - és mindezt a pusztító válság idején" - fogalmazott.