„Klubrádió
A lényeg

Budaörs: nem felelősek a szemészeten történt fertőzések mia

20/01/2020 19:20

| Szerzők: KlubrádióMTI

A betegek problémáiból igyekszik politikai tőkét kovácsolni a budaörsi Fidesz, mivel az önkormányzat se fenntartója, se megbízója az egynapos sebészetnek.

 Budaörs város közleményében az önkormányzat a helyi Fidesz előző napi sajtótájékoztatójára reagált. Czuczor Gergely, a városi Fidesz-csoport elnöke azt mondta, hogy Budaörs város vezetése magára hagyta azt a tizenkét beteget, aki a város magánkézben lévő egészségügyi központjában szenvedett el súlyos fertőzést szemműtét közben, még karácsony előtt. Az érintett betegeken további szemműtéteket kellett végrehajtani a Szent János Kórházban, ahol több betegnek is jelezték, hogy valószínűleg maradandó károsodást fog elszenvedni - emlékeztetett a fideszes politikus. Czuczor Gergely egyebek között arra vár választ Wittinghoff Tamás polgármestertől, hogy tervezi-e a város vezetése felülvizsgálni az egészségügyi központot üzemeltető Jump Consulting Kft. üzemeltetési szerződését, "amelynek vezetői a polgármesterrel baráti kapcsolatokat ápolnak".

A budaörsi önkormányzat hétfői közleményében azt írta, hogy az egynapos sebészet munkatársai, amint kiderült a fertőzés, azonnal felvették a betegekkel a kapcsolatot. Az érintettek a budaörsi szemészet szakmai háttérintézményében, a Szent János Kórházban ugyanazon főorvos felügyelete mellett, aki Budaörsön műtötte őket, megkapták a szükséges ellátásokat. Így nem felel meg a valóságnak, hogy nem törődött velük senki.

"A sajtóban felmerült híresztelésekkel szemben a budaörsi szakrendelőt működtető cég, a Jump Consulting Kft. nemhogy pályázat nélkül, de közbeszerzési eljárás keretében nyerte el az Egészségügyi Központ működtetését, amelynek dokumentumai a város honlapján évek óta megtalálhatók és a cég vezetőjéhez vagy tulajdonosához semmiféle rokoni szál nem fűzi a polgármestert" - olvasható a közleményben.

Kitértek arra is, hogy az egynapos sebészet az alapellátással és a járóbeteg szakellátással ellentétben nem önkormányzati feladat, így ezt a kft. nem az önkormányzat megbízásából, hanem külön hatósági engedély alapján, az ÁNTSZ felügyelete mellett végzi, így az önkormányzat felelőssége nem vethető fel.

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) polgármester  elmondta, hogy a város mélyen együtt érez a fertőzést szenvedett betegekkel, különösen azokkal, akiknek maradandó károsodásuk származott az eset miatt. Hozzátette, hogy az önkormányzatnak nincs és nem is lehet tudomása arról, hogy személy szerint kiket érintett a Budaörsi Egészségügyi központ szemészeti részlegén történt fertőzés, mivel adataikat a betegjog védi. Így teljes hozzá nem értéséről tesz tanúbizonyságot az, aki azt kéri számon, hogy miért "hagyta magukra" a betegeket az önkormányzat - fogalmazott a polgármester.