„Klubrádió

Brüsszelben jóváhagytak, Budapesten törölték

2/03/2021 10:52

| Szerző: Klubrádió

Míg az unió tagállamai már korábban megállapodtak abban, hogy a közös iránymutatások szerint a vakcina igazolványban fel kell tüntetni a vakcina típusát és nevét, a magyar kormány azonban úgy döntött, hogy mégsem tesznek így.

A magyar kormány annak ellenére módosította az oltási igazolványról szóló rendeletet azzal, hogy abból törölték a védőoltás típusára vonatkozó részeket, hogy egy hónappal korábban az európai uniós tagállamok közös iránymutatásokat fogadtak el, miszerint az oltási igazolványoknak tartalmaznia kell a vakcina típusát és gyártójának nevét is – írja a Népszava.

Az uniós országok a döntés szerint olyan oltási igazolványt terveznek készíteni, ami egységes mintát követ és az EU-ban mindenhol felhasználható. A magyar kormány azonban úgy döntött, hogy az oltási igazolványban nem kell feltüntetni a védőoltás típusát.

Koronavírus - Oltás az orosházi Platán Idősek Otthonában
Fotó: Rosta Tibor / MTI
 

A lap kifejti, hogy az EU27-ek nem tettek mást, csak végrehajtották az állam- és kormányfők utasítását, akik az utóbbi időben többször foglalkoztak a vakcinaigazolvány ügyével, utolsó három konferenciájukon határozatot is elfogadtak róla. A testület konszenzussal dönt, joggal feltételezhetjük, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is a nevét adta az állásfoglalásokhoz. Tavaly decemberben az üléseket elnöklő Charles Michel szóban foglalta össze a vita következtetéseit: „A vezetők megállapodtak abban, hogy ki kell alakítani az egészségügyi célú oltási igazolás szabványosított és interoperábilis formáját. Arról később döntenek, hogy ezeket az igazolásokat milyen körülmények között lehet felhasználni”. A januári 21-iki online eszmecseréjükről kiadott nyilatkozat pedig így fogalmazott: „Az oltási bizonyítványokkal kapcsolatban is ki kell alakítani egy koordinált megközelítést”. Ez a „koordinált megközelítés” született meg január végén az úgynevezett e-egészségügyi hálózatban, amelyben a tagországok és az Európai Bizottság képviselői rendszeresen egyeztetnek és határoznak az egészségüggyel kapcsolatos szabványosításról és a különböző informatikai rendszerek együttműködésének a biztosításáról.

A kormány lépése így ellentétes az egységes európai tanúsítvány adattartalmára vonatkozó határozattal, és újabb konfliktusokhoz vezethet Brüsszellel – írja a lap.