„Klubrádió

Elit brit katonai akadémiát végzett Orbán Gáspár a HM ösztöndíjasaként

14/01/2021 11:33

| Szerző: Klubrádió

Orbán Gáspár miután befejezte alapképzését és hivatásos katona lett, két társával a brit Sandhurst Királyi Katonai Akadémián folytatta tanulmányait. A kilenc hónapos képzés kadétonként közel 40 millió forintba kerülhet.

 
Orbán Gáspár
 
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
 

Alig két hónappal azután, hogy Orbán Gáspár letette az esküt és hivatásos katonává vált, máris megkezdhette tanulmányait a brit katonai elit iskolában, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) nevű intézményben – írja a Telex

A kilenc hónapos tanmenetet rajta kívül a Honvédelmi Minisztérium (HM) két másik ösztöndíjasa kezdte el. Orbán Viktor miniszterelnök fia az adatok alapján december 11-én végzett. A brit katonai elit iskola kurzusa kadétonként közel negyvenmillió forintba kerülhet.

Orbán Gáspár nagy-britanniai tanulmányairól onnan tudni, hogy a katonai akadémia minden évben háromszor tart egy ceremóniát a végzettek számára „Sovereign's Parade” néven, az esemény után pedig megjelentetik a végzettek névsorát a Daily Telegraph című napilapban. A január 1-i számban, melyben a december 11-i ceremóniáról számolnak be, Orbán Gáspár neve is szerepel.

Orbán Gáspár katonai pályafutása 2019-ben kezdődött, amikor egy hathetes alapkiképzésen vett részt a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kiképző századánál. Az év júniusában tette le az esküjét és vált szerződéses katonává.

A tájékoztatás szerint a koronavírus miatt az intézmény minden hallgatójának meg kellett szakítania a tanulmányait, így a három magyar is hazautazott. Ez lehet a magyarázata annak, hogy Orbán valójában csak decemberben végzett, bár a kurzus kezdete alapján ez már hónapokkal előbb megtörténhetett volna.