„Klubrádió

Borrell: Ankara kilépése veszélyes üzenetet küld a világnak

21/03/2021 18:30

| Szerző: MTI/Klubrádió

Az Európai Bizottság alelnöke felhívta Ankara figyelmét, hogy az isztambuli egyezmény célja a nők és a lányok alapvető jogi védelmének biztosítása az egész világon.

Törökország kilépése az Isztambuli egyezményből veszélyes üzenetet küld a világnak – írta Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke vasárnapi közleményében, miután az ankarai vezetés szombaton úgy döntött, hogy kilép a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott nemzetközi megállapodásból.

A Recep Tayyip Erdogan vezette kormánypárt korábban többször bírálta az egyezményt, amiért az kinyilvánítja a nemek közötti egyenlőséget, és elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést.

Borrell felhívta Törökország figyelmét, hogy az isztambuli egyezmény célja a nők és a lányok alapvető jogi védelmének biztosítása az egész világon, különösen a járvány idején, amikor a nemi alapú erőszak egyre fokozódik.

"Mélységesen sajnáljuk és értetlenkedésünknek adunk hangot, hogy Törökország kilép ebből az Isztambul által fémjelzett megállapodásból. Ez a döntés veszélyeztetheti a nők és lányok törökországi védelmét és alapvető jogait" – hangsúlyozta.

Reményét fejezte ki, hogy a török vezetés visszavonja a határozatot, és újra együttműködik az EU-val a nők és lányok jogainak védelmében, "amely az emberi jogok, a béke, a biztonság és az egyenlőség alapvető eleme a 21. században."

Az Európai Tanács főtitkára, Marija Pejcinovic Buric szerint az ankarai vezetés határozata óriási kockázatot jelent a nők és lányok védelméhez kapcsolatos erőfeszítésekre, Európa-szerte és azon is túl.

Az isztambuli egyezmény 34 európai országra terjed ki, és széles körben meghatározónak tekintik azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek célja a nők és a lányok megvédése a társadalmunkban nap, mint nap elszenvedett erőszaktól – hangsúlyozta.

2011 májusában, Isztambulban nyitották meg a csatlakozás lehetőségét a strasbourgi, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács által megalkotott nemzetközi egyezményhez. 2012-ban Törökország volt az első, amely ratifikálta a határozatot.