„Klubrádió

Belga ügyészség: Az ereszen, vérző kézzel menekült Szájer, és drog volt nála

1/12/2020 18:48

| Szerző: Klubrádió

Illegális brüsszeli partin vett részt, megszegve a szigorú járványügyi szabályokat és kábítószert is találtak Szájer József fideszes európai parlamenti képviselőnél – erről szól a belga ügyészség közleménye. A sajtóbeszámolók szerin Szájer egy orgián vett részt, a politikus azonban házibuliról ír közleményében, és azt állítja, nem fogyasztott drogot. Az ellenzéki pártok sorban támadják Szájer ügye miatt a Fideszt, és az MSZP-s Ujhelyi István szerint a Fidesz európai pártcsaládjában, a Néppártban is áll a botrány. Szájer a Néppártnak küldött közleményében bocsánatot kért a "botlásáért". A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja szerint Szájer a lemondásával az egyedüli helyes döntést hozta meg. Pár nappal korábban még másképp búcsúztak tőle.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő véres kézzel menekült a brüsszeli szexpartiból, egy ereszcsatornán, lehetséges, hogy menekülés közben sérült meg – közölte a brüsszeli ügyészég. A hátizsákjában kábítószereket találtak, jóllehet Szájer József közleményében azt állította, hogy kábítószert nem fogyasztott és a rendőrségnek helyben felajánlotta, hogy készüljön hivatalos teszt, de végül nem tesztelték.

A belga ügyészség a Népszava szerint azt közölte, hogy Szájer József nem tudta igazolni magát, ezért elkísérték a lakására, ahol diplomáciai útlevéllel azonosította magát.

A fideszes politikusról külön jelentés készült a kábítószer birtoklással jogszabályok megsértése miatt. A büntetőeljárást csak azután lehet megindítani, hogy az illetékes hatóságok felfüggesztik a diplomáciai vagy parlamenti mentelmi jogát – írták az ügyészségi közleményben.

Szájer vasárnap jelentette be lemondását az európai parlamenti mandátumáról, közleményében lelki megterhelésre hivatkozott, és a botrányos partiról akkor még hallgatott.

Szájer József az Európai Parlamentben
 
Szájer József az Európai Parlamentben
A kép forrása: Szájer József weboldala
 


Ujhelyi: Áll botrány az Európai Néppártban is

A Demokratikus Koalíció közösségi oldalán úgy reagált, hogy „Előbb Borkai, most Szájer. Úgy tűnik, hogy a fideszesek mind ilyenek: drogos csoportos szexorgiákra járnak, miközben otthon várja őket a feleségük, meg a gyerekük”. A DK Várja a konzervatív Fidesz és a keresztény pártelnök, kormányfő Orbán Viktor válaszát.

Az MSZP annyit reagált a botrányra, hogy „a Fidesz valódi családpolitikája: Borkai Zsolt, Kaleta Gábor, és Szájer József”. Ujhelyi István, szocialista uniós képviselő úgy fogalmazott, hogy áll a botrány az Európai Néppártban is .Szerinte egyértelművé vált, hogy az orbáni rendszer hazugságokra és ocsmányságokra épül.

Képmutatás, nincs két Fidesz

Gyöngyösi Márton, a Jobbik uniós képviselője a közösségi oldalán azt írta: „Nincs két Fidesz – Borkai és Kaleta után újabb fideszesről derült ki dicstelen módon, hogy ő bizony azokat a pártja által annyit emlegetett keresztény-konzervatív erkölcsöket magára mégsem tartja kötelezőnek. Szerinte a fidesz a Drogosok és orgiázók hazug és korrupt gyülekezete, akik nap mint nap hazudnak.”

A Momentum szerint a Szájer-botrány a Fidesz teljes erkölcsi csődje. Elfogadhatatlannak tartják, hogy amikor naponta dönt újabb és újabb csúcsokat a koronavírus áldozatainak a száma, és Európa-szerte súlyos korlátozásokra van szükség az emberéletek megóvása érdekében, akkor egy politikus a törvényen felülinek gondolja magát.

 
 Forrás: 7sur7.be
 

A Momentum hangsúlyozta, nem ez az első eset, hogy kiderül a Fidesz képmutatása: kokainozás abban a pártban, amelyik a drogproblémát drákói szigorral akarja megoldani, prostituáltakkal jachtozás abban a pártban, amelyik a család szentségéről és a keresztényi élet felsőbbrendűségéről beszél, illegális orgián való részvétel korlátozások alatt annak a pártnak a képviselőjeként, amelyik hónapokig semmit nem tett, hogy felkészítse az országot a vírus második hullámára. A Momentum szerint ezek a példák azt mutatják, hogy a Fidesznél valójában szó sincs keresztény-konzervatív értékrendről, az csak a közpénzek rendszerszintű ellopásának, a gátlástalan hatalomkoncentrációnak a selyempapírba csomagolása.

Az LMP társelnöke. Schmuck Erzsébet szerint itt lenne az ideje, hogy a Fidesz tisztázza, mennyire illik bele a magukról alkotott hazug képbe, egy a járványidőszakban az ereszen lemászva menekülő uniós parlamenti képviselő képe? Schmuck Erzsébet arra vár választ, hogy magukra nézve, mennyire tartják fontosnak az általuk oly sokszor hangoztatott keresztényi családmodellt, a szabályok betartását, az LMBTQ emberek elfogadását. A Fidesz a saját embereire is rákényszeríti, hogy hazugságban éljenek. Ennek véget kell vetni!” – írta közleményében Schmuck Erzsébet.

Túl sokan voltak egy helyen, ahol drog is volt

A botrány kedden tört ki, miután egy belga lap arról írt, egy lemondott magyar uniós képviselő lehet az érintettje egy Brüsszelben megtartott illegális szexpartinak, amelyen 25-en vettek részt, és aminek a rendőrség vetett véget. A sajtóbeszámolók már akkor arról szólta, hogy a helyszínen drogot is találtak. A szexpartin résztvevők többsége férfi volt, mindegyiküket pénzbírsággal sújtották a koronavírus-szabályok megsértése miatt. Belgiumban múlt hónapban rendeltek el szigorú kijárási korlátozást a koronavírus második hulláma miatt: ennek értelmében négy főnél több ember nem tartózkodhat egyszerre egy összejövetelen.

A szexpartin, a belga sajtó szerint több diplomata és egy európai parlamenti képviselő is jelen volt. A résztvevőket bevitték kihallgatásra, az uniós képviselőt azonban mentelmi jogára hivatkozva nem. Az egyik képviselő állítólag az ereszen keresztül megpróbált elmenekülni, azonban elfogta egy másik rendőri alakulat – írta meg a Telex a belga sajtó értesülései alapján. A belga HTL szerkesztőségének külön is megerősítették, hogy gang bang partin vett részt az Európai Parlament egyik magyar képviselője is, aki ezután lemondott. Az elmúlt napokban csak egyetlen magyar uniós -képviselő mondott le mandátumáról, Szájer József, aki aztán a nap folyamán közleményt adott ki az ügyben.

Szájer József
 
Szájer József
A kép forrása: Szájer József honlapja
 


A Fidesz politikusa ezt írta:

„A belga sajtóban ma megjelent egy újsághír egy pénteki brüsszeli házibuliról, amelyen jelen voltam. A rendőrségi igazoltatás után jeleztem, hogy képviselő vagyok, mert igazolvány nem volt nálam, a rendőrség az eljárást lefolytatta, szóbeli figyelmeztetésben részesítettek, majd hazavittek.

Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról hogy ki és miképp helyezte el nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem.

Sajnálom, hogy megsértettem a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, ez felelőtlenség volt részemről, az ezért járó szankciókat vállalom” – idézte a politikus nyilatkozatát a Telex, nem sokkal később azonban az írás elérhetetlenné vált. Az Index képernyőképen rögzítette korábban a nyilatkozatot.

Az egyedüli helyes döntés

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja rövid közleményben reagált arra a hírre, hogy kiderült, a vasárnap lemondott Szájer József pénteken Brüsszelben egy olyan szexpartin vett részt, melyre a járvány miatt elrendelt gyülekezési törvények megsértése miatt lecsapott a rendőrség, és ahonnan a brüsszeli ügyészség közleménye szerint Szájer az ereszen át próbált meg megszökni, de végül vérző kézzel, táskájában pedig kábítószerrel kapták el a rendőrök. 

„Szájer József helyes döntést hozott, amikor lemondott Európai Parlamenti képviselői tisztségéről. Az egyedüli helyes döntést hozta meg. Döntését tudomásul vesszük, mint ahogy tudomásul vesszük azt is, hogy bocsánatot kért családjától, a politikai közösségétől és a választóktól” – írta a Fidesz EP-csoportja a 444.hu beszámolója szerint.

A botrány előtt még úgy búcsúztak a lemondását bejelentő képviselőtársuktól a Facebookon, hogy teljes politikai közösségük nevében köszönetet mondanak neki.

 
 Ezzel a képpel és szöveggel búcsúzott az európai parlamenti mandátumáról lemondott fideszes Szájer Józseftől a Fidesz-KDNP EP-csoportja 2020. november 30-án, vasárnap. Forrás: Facebook
 


Bocsánatot kért a "botlásáért"

Vasárnapi lemondásommal levontam a politikai és személyes következtetéseket – idézi a 24.hu Szájer József Európai Néppártnak címzett közleményét, melyet a szervezet juttatott el a lapnak. A közlemény első felében Szájer lényegében ugyanarról ír, mint amelyet korábban már tudatott, azaz jelezte, hogy ott volt a pénteki „házibulin’” Brüsszelben, illetve azt is közölte, hogy nem használt drogokat, noha a belga ügyészség szerint kábítószereket találtak a lemondott EP-képviselő táskájában.

Szájer közölte, mélyen megbánta, hogy megsértette a járvány miatti korlátozásokat, mint írta, ez felelőtlenség volt részéről. Az EPP-nek küldött üzenet utolsó bekezdésében leírtak azonban újdonsággal is szolgálnak, hiszen itt Szájer arról írt: „bocsánatot kérek a családomtól, kollégáimtól és a szavazóimtól”. Egyúttal arra kérte őket, hogy „botlását” az elmúlt harminc év elkötelezett és kemény munkája fényében értékeljék. Szájer úgy fogalmazott: „félrelépésért” kizárólag ő maga tartozik felelősséggel. „Arra kérek mindenkit, hogy ne vonják felelősségre hazámat vagy politikai közösségemet ezért” – írta Szájer József.