„Klubrádió

Azeri hódítással zárul a karabahi háború

10/11/2020 08:19

| Szerző: Klubrádió

Örmény-azeri békeszerződést jelentettek be a Hegyi-Karabahban másfél hónapja háborúzó felek. A megállapodásban Oroszországnak is része van.

Megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel – jelentette be hétfőn késő este az örmény kormányfő a Facebook-oldalán.

Azerbajdzsán visszakapja az örmények által korábban megszállt nyugati területeinek egy részét, azt amit sikerült visszahódítania a szeptember 27-én kezdődött harcokban. Az elmúlt másfél hónapban szerzett területeken túl azonban nem megy az azeri haderő, Örményország pedig, reálisan számolva a harci helyzettel, elfogadja a veszteséget, miközben az örményeknek továbbra is maradnak területeik a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó vidéken. Valamint a frontnál megjelennek az orosz katonák is, hogy a béke hosszabb távon is fennmaradhasson – nagyjából erről szól a hétfő este ismertté vált Örmény-azeri békeszerződés, amelynek részleteit Vlagyimir Putyin orosz elnök ismertette a televízióban is közvetített beszédében, oldalán Ilham Alijev azeri elnökkel.

 
Karabahi katona
Forrás: Facebook
 

Az Azerbajdzsáni Köztársaság és az Örmény Köztársaság az általuk elfoglalt állásokban maradnak az arcvonal mentén Hegyi-Karabahban és a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő folyosó mentén, az Oroszországi Föderáció békefenntartó kontingenst hoz létre".

"Oroszország és Azerbajdzsán elnökeivel nyilatkozatot írtam alá a karabahi háború végéről helyi idő szerint 1 órakor (közép-európai idő szerint este tíz órakor). (...) A nyilatkozat tartalma kimondhatatlanul fájdalmas számomra és népünk számára. Ezt a döntést a katonai helyzet mélyreható elemzésével és a helyzetet leginkább ismerő embereknek az értékelése alapján hoztam meg" – írta Pasinján. Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah miniszterelnöke a Facebook-oldalán közölte, hogy hozzájárulását adta "a háború mielőbbi befejezéséhez". lham Alijev, Azerbajdzsán elnöke történelminek, és Örményország kapitulációjával egyenértékűnek nevezte a megkötött békemegállapodást.

Örményországban zavargásokba fordult tüntetések kezdődtek a komoly örmény területveszteségeket rögzítő békemegállapodás ellen, a felháborodott emberek Jerevánban feldúlták a parlamentet és megverték a házelnököt, a miniszterelnököt pedig árulónak nevezték.

 
A hegyi-karabahi frontvonal 2020.11.09-én. (lilával az azeriek által visszafoglalt területek, rózsaszínnel az örmény kézen maradt  karabahi és Karabah környéki vidékek) Forrás: liveuamap.com