„Klubrádió
A lényeg

Az orosz ENSZ-tanácsadó szégyelli, hogy orosz és lemondott

23/05/2022 14:41

Legalább 80 ember halálát okozták az oroszok Csernyihiv régióban egy katonai támaszpint elleni támadásban. Ezt a terültet azóta visszafoglalták az ukránok, erről beszélt Volodimir Zelenszkij elnök a davosi Világgazdasági Fórumon tartott videós beszédében, írja a BBC. Felszólította a világ üzleti és politikai vezetőit, hogy a legszigorúbb szankciókat léptessék életbe Oroszországgal szemben, ami figyelmeztetés is lehet a hasonló országoknak: történelmi fordulópontnak nevezte, "amikor eldől, hogy a nyers erő uralja-e a világot".

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Pokrovszk, 2022. május 23. Fekvőbetegek egy elbarikádozott ablakú kórteremben, a kelet-ukrajnai Pokrovszk város kórházában 2022. május 22-én. MTI/AP/Francisco Seco
Fotó: Francisco Seco
 

 

Oroszország a kelet-donbászi régióban Szeverodonyecket támadja, a helyi kormányzó szerint az oroszok a "felperzselt föld taktikát alkalmazzák és szándékosan elpusztítják a várost. Szerhij Hajdaj szerint vasárnap 11 ellenséges támadást vertek vissza, és hat harckocsit, tíz páncélozott harcjárművet és hat gépjárművet semmisítettek meg. A légvédelmi egységek lelőttek egy UAV Orlan-10 típusú repülőgépet és egy ellenséges Szu-25 típusú gépet is, írja a Telex.

Az orosz hadsereg némi sikert is fel tud mutatni, a luhanszki front déli szakaszán, Popasznánál áttörték az ukrán védelmet, és elértek egészen Donyeck megye határáig, írja a 444.

Hétfőn életfogytiglani börtönre ítélték azt az orosz katonát, aki lelőtt egy fegyvertelen ukrán férfit. Fellebbez az ítélet ellen.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Kijev, 2022. május 23. Vagyim Sisimarin orosz őrmester perének ítélethirdetésén egy kijevi bíróságon 2022. május 23-án. A 21 éves orosz katonát életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a bíróság, miután beismerte, hogy agyonlőtt egy 62 éves, fegyvertelen civil férfit az északkelet-ukrajnai Szumi megyében. Sisimarin az első orosz katona, akit Ukrajnában bíróság elé állítottak háborús bűntett elkövetésének vádjával. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Fotó: Oleh Petraszjuk
 

 

Oroszország genfi ENSZ-tanácsadója lemondott hivataláról, mert „még soha nem szégyellte annyira a hazáját, mint február 24-én”, és a Kreml Ukrajna elleni invázióját az „oroszok ellen elkövetett legsúlyosabb bűnnek” minősítette. Borisz Bondarev ezt egy levélben írta, hozzátéve, hogy azoknak, akik kitalálták a háborút, csak egy célja volt: örökké hatalmon maradni. Szerinte a háborút elindítók ezért bármennyi emberéletet képesek feláldozni.