„Klubrádió

Az EB vizsgálja a Klubrádió frekvenciavesztését

10/02/2021 16:09

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság Klubrádióval történtek veszélyeztetik a sajtószabadságot és a pluralizmust. Ezért a bizottság kapcsolatba lépett az illetékes magyar hatóságokkal, hogy garantálják, a rádiócsatorna továbbra is legálisan folytathassa tevékenységét.

A Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat - jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület sajtótájékoztatóján.  "A uniós államok jogállamisági helyzetét elemző tavalyi jelentésünkben már fejeztünk ki ezzel összefüggő aggályokat" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a bizottság már kapcsolatba lépett az illetékes magyar hatóságokkal, hogy garantálják, a rádiócsatorna továbbra is legálisan folytathassa tevékenységét.

Wigand szerint a bizottság megvizsgálja, hogy a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntés mennyire van összhangban az uniós joggal, illetve a döntéshozatal során betartottak-e a vonatkozó uniós jogszabályokat.

Úgy fogalmazott, hogy az európai demokrácia egyik alapja a médiaszabadság és a pluralizmus. A szóvivő hozzátette, nem fognak késlekedni, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket, ha ez lehetséges és szükséges lesz.