„Klubrádió

Az állam 17,44 milliárdért vette meg Mészárosék erőművét

26/03/2020 13:32

| Szerző: hvg.hu/Index/Klubrádió

A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón. A tranzakció értéke 17,44 milliárd forint volt. Az erőmű 2017-ben került 50 százalékban a Mészáros Lőrinc-féle Opus tulajdonába, majd 2018-ban kivásárolta cseh partnerét a magyar milliárdos cége.

A kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, hogy az MVM Magyar Villamos Művek 100 százalékos tulajdonrészt szerezzen a Status Power Invest Kft-ben – vagyis azt, hogy az állam megvegye Mészáros Lőrinc érdekköréből a Mátrai Erőművet – írja a hvg

A nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított összefonódásokat be sem kell jelenteni a versenyhivatalnak, amely így értelemszerűen nem vizsgálja ezeket. Ilyen nemzetstratégiainak nevezett összeolvadásra hivatkoztak a KESMA (Közép-európai Sajtó- és Médiaalapítvány, lényegében a kormányközeli médiumokat tömörítő holding) létrehozásakor, csakhogy akkor utólag – teszi hozzá a lap.

Gulyás Gergely miniszter bejelentéséig nem lehetett tudni, hogy az MVM (vagyis a magyar állam, vagyis az adófizetők) mennyit fizet az erőműért, illetve egész pontosan annak 73 százalékáért, a maradék ugyanis már eddig is az MVM-é volt. Mint kiderült, a vételár 17 milliárd 440 millió forint. Ami elég sok ahhoz képest, hogy a céges beszámolókból úgy tűnik, Mészárosék (és cseh partnereik, akiket azóta kivásároltak) 5,87 milliárdot fizettek a Mátrai Erőmű Zrt. 73 százalékáért 2018 elején az előző tulajdonosoknak, a német RWE Powernek és az EnBW-csoportnak. 

Igaz, a Gulyás által említett 17 milliárdban a Mátrai Erőmű Zrt. (áttételes) leányvállalata, a Geosol Kft. is benne van. A Geosol az erőmű ipari parkjában működik, Magyarország egyik legkorszerűbb, komplex biomassza- és hulladékkezelő rendszerét működteti, üzemeit a Mátrai Erőmű lignit tüzelésű blokkjainak alternatív tüzelőanyag-igényének kiszolgálására létesítették. A céget 2019 végén szervezték be a Mátrai Erőmű alá, vagyis még nem tartozott hozzá, amikor Mészárosék 2018 elején megvették – ismerteti a hvg.

Az index összefoglalása szerint az erőmű 1995-ig állami tulajdonban volt, aztán többsége német tulajdonba került, 2017-ben a Mészáros Lőrinc féle Opus és egy cseh befektető, az EPH által közösen alapított, 50-50 százalékban tulajdonolt vállalat vette meg az erőmű 72,63 százalékát. 2018-ban bejelentették, az Opus kivásárolja az EPH tulajdonrészét. Az Opus aztán tavaly ősszel jelentette be, hogy értékesíteni kívánja az erőművet. Mostantól pedig az állami MVM a tulajdonos.

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter)