„Klubrádió

Az alelnök elutasította a 25. kiegészítést, jöhet az impeachment

13/01/2021 08:07

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai képviselőház, felszólította az alelnököt, hogy kezdje meg Donald Trump elmozdítását, Mike Pence ezt a kérést elutasította. Így impeachment-eljárást indítanak az elnök ellen, amit a demokraták mellett több republikánus szenátor is támogat.

A demokrata párti többségű amerikai képviselőház határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján, írja az CNN. A határozatot 223 szavazattal fogadták el, és 205-en voksoltak ellene – foglalta össze az eredményt a Telex.

A határozat sürgeti Pence-t, hogy a kabinet többségi szavazatával „nyilvánítsa ki, ami világos a rémült nemzet számára, miszerint az elnök képtelen hivatala teendőit megfelelően ellátni”.

Ugyanakkor Mike Pence kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át.

Az alelnök ezt arra hivatkozva utasította el, hogy szerinte ez nem szolgálná az ország érdekét.

A demokraták mellett több republikánus szenátor is kifejezte, támogatja az impeachment-eljárást – írja a BBC.

white house dusk
 
Fehér Ház
 
 

Trump időközben békés álarcot öltött

Donald Trump kedden az Egyesült Államok és Mexikó közötti határon, a Texas állambeli Alamóban lévő határfalnál először mondott nyilvános beszédet a Capitolium ostroma után. A leköszönő elnök ragaszkodott ahhoz, hogy a zavargásokat feltüzelő beszéde „teljesen helyénvaló” volt, ugyanakkor erőszakmentességet követelt a CNN szerint.

A demokraták hétfőn mutatták be azt a vádpontot, ami az amerikai elnök elmozdítására irányuló impeachment eljárás alapja lenne a képviselőházban, ebben azzal vádolnák Donald Trumpot, hogy felkelésre bujtott fel a törvényhozás épületének múlt szerdai ostroma előtt.