„Klubrádió
A lényeg

A WHO szerint az európai lakosság fele megfertőződhet a következő két hónapban omikronnal

11/01/2022 13:52

| Szerző: Klubrádió

Az idei járványadatok alapján úgy tűnik, hogy nyugatról kelet felé tart az omikron-hullám, és jelenleg a Balkánon fertőz. A hivatal szerint az omikron sokkal fertőzőképesebb, mint a delta variáns.

A jelenlegi állás szerint Európa lakosságának több mint fele megfertőződhet a koronavírus omikron variánsával a következő két hónapon belül – figyelmeztet Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője – írja hvg.hu. A szakember szerint az omikron-hullám nyugatról keletre tart, és végigsöpör a WHO Europe által monitorozott 53 országon.

A szervezet közzé tette a 2022 első időszakára vonatkozó járványügyi adatokat, amelyek szerint több mint 7 millió fertőzést erősítettek meg, ami kétszerese annak, mint amennyit az azt megelőző két hétben jegyeztek fel a szakemberek. 

Az Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet számításai szerint a kontinens lakosságának több mint fele fertőzötté válik a következő 6-8 hétben.

Az omikron sokkal fertőzőképesebb, mint a delta variáns, emellett a teljesen beoltott – vagyis emlékeztető védőoltást még nem kapott – embereket is sokkal nagyobb eséllyel fertőzi meg.

Az adatok alapján a WHO európai régiójában az elmúlt hét napban 20 400 haláleset történt a koronavírus miatt, ami valamelyest csökkenést jelent az egy héttel korábbi 22 600 halálesethez képest.