„Klubrádió

A tünetmentes fertőzöttek is kaphatnak védőoltást

12/01/2021 07:52

| Szerző: Klubrádió

A tünetmentes, de épp fertőzött személyek is megkaphatják a védőoltást, de Jakab Ferenc pécsi virológus szerint kérdéses, hogy így mennyire lesz hatékony. Azt is hozzátette, kicsi rá az esély, hogy az oltás után elkapott vírust valaki tovább adja egy másik, nem oltott személynek.

„Én is beadattam az oltást természetesen, az elsők között voltam, aki jelentkezett, mellékhatása nem volt” – mondta Jakab Ferenc pécsi virológus az ATV-nek. A kutató arról is beszélt, hogy a tünetmentes, de épp fertőzött személy is megkaphatja az oltást. Jakab szerint az egy más kérdés, hogy maga vakcina és a vakcinálás mennyire lesz így hatékony.

A hvg.hu összefoglalója szerint az oltóanyagoktól elhanyagolható kockázatot jelentenek, azonban fertőzöttség esetén kérdéses, mennyire lesz hatékony.

Fotó: Pixabay
 
 

Jakab szerint nincsenek még egyértelmű tanulmányok arra, hogy aki oltott személy, az nem kaphatja el soha többé a vírust, vagy esetleg elkapja, de tünetmentesen zajlik le nála a betegség. Azt reméli, hogy a vírusfertőzés ellen és a betegség kialakulása ellen is megvéd az oltás.

A virológus közölte: kicsi rá az esély, hogy az oltás után elkapott vírust valaki tovább adja egy másik, nem oltott személynek.