„Klubrádió

A skótok új függetlenségi népszavazást akarnak

13/12/2019 16:15

| Szerző: Klubrádió

A toryk győzelme után talán még január végén kilépnek a britek az Európai Unióból. Ezt ellenzi a Skót Nemzeti Párt, amely szintén megerősödött a csütörtöki választáson. Elnöke ismét népszavazást tartana a függetlenségről.

Boris Johnson és a konzervatív párt győzelme után vélhetően felgyorsul a Brexit (Nagy-Britannia európai uniós kilépésének) folyamata, ez pedig nem tetszik a Skót Nemzeti Pártnak (SNP), amely a londoni alsóházban 13-mal, 48-ra növelte képviselői helyeinek számát, a második legnagyobb ellenzéki párt a Liberális Demokraták előtt.

A párt elnöke, Nicola Sturgeon azt mondta: a brit parlamenti választáson a skótok elsöprő többsége kinyilvánította, hogy az Európai Unióban akar maradni. Szerinte a hatalmas fölénnyel választást nyerő Boris Johnson tory párti miniszterelnöknek arra "semmiféle felhatalmazása nincs", hogy Skóciát is kivigye az EU-ból.

A skót miniszterelnök közölte, hogy kormánya már a jövő héten megkezdi az újabb skóciai függetlenségi népszavazás jogi előkészítését. Ezt Johnson határozottan ellenzi.