„Klubrádió

"A Néppárt nem hagyhatja zsarolni magát"

1/03/2021 09:51

| Szerző: Klubrádió

Abban az esetben, ha a Néppárt elfogadja a tervezett alapszabály-módosítást, a Fidesz kilép a Néppárti frakcióból – derül ki Orbán Viktor Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének írt leveléből. A pénteken elfogadott új szabály lényege, hogy ezentúl a frakció egy komplett delegációt is fel tud függeszteni egyetlen szavazással.

Az amúgy is élesnek tűnő helyzet azóta tovább fokozódott, a Fidesz által kifogásolt módosítás mögött álló csoportot vezető Esteban González Pons szerint a jövőben már Orbán leveléről fognak szólni a Néppárt belső vitái – szúrta ki a Politico cikkét a Telex és 444.

A 444 cikke szerint vasárnap tette közzé Novák Katalin azt a levelet, amit Orbán Viktor írt  Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének. Ebben Orbán, elébe szaladva a Fidesz szankcionálásának, közölte, hogy ha a Néppárt elfogadja azt a módosítást, ami alapján felfüggeszthetnék a Fidesz tagjait, akkor inkább kilépnek.

Sargentini-jelentés
 
Manfred WeberFotó: Patrick Seeger
 

A pénteken elfogadott szabály lényege, hogy ezentúl a frakció egy teljes delegációt is fel tud függeszteni egyetlen szavazással, szemben a korábbi rendszerrel, amiben egyesével kellett szavazni a frakció tagjainak sorsáról.

A módosításról a frakcióvezető Manfred Weber egy zárt ülésen állapodott meg pénteken, ám ahhoz, hogy ez érvénybe is lépjen, a Néppárton belüli kétharmados támogatásra lesz szükség – erről a következő, szerdai ülésen szavazhatnak.

A Politico cikkében megszólal Othmar Karas, a Néppárt egyik osztrák tagja is, aki azt mondja, hogy „Nem engedhetjük meg, hogy Orbán zsaroljon minket. A Néppárt a tervek szerint megy majd előre a szabálymódosítással.”

Egy másik néppárti képviselő, Dennis Radtke Twitterén úgy fogalmazott, ha a Fidesz menni akar, nem állnak útjába.