„Klubrádió

A Nemzeti Hajléktalanellátó Szervezetek Európai Szövetsége, a FEANTSA ernyőszervezet közleményben állt ki a Szabolcs utcai hajléktalankórház mellett

7/04/2021 11:30

| Szerző: Klubrádió

Egy európai ernyőszervezet is felszólalt a Szabolcs utcai kórházért. Angol és magyar nyelvű közleményben állt ki a Szabolcs utcai hajléktalankórház mellett, amiről március végén írta meg Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egyoldalúan felmondta az épületre vonatkozó bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal, majd később erre az MNV azt közölte, hogy „a Fővárosi Önkormányzat 9 hónapja tudja, hogy a bérleti jogviszony meg fog szűnni, mivel az MNV Zrt. már 2020 júniusában értesítette erről” - adta hírül a telex.hu.

A FEANTSA a közleményben azt írja, megdöbbenve értesültek arról, hogy a kormány felszámolná a Szabolcs utcai központot.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a világjárvány ideje alatt, amikor a hajléktalan emberek a Covid által leginkább veszélyeztetett csoportok közé tartoznak, akik számára értelmetlen a ‘maradj otthon’ felszólítás, akkor egy számukra létfontosságú intézmény veszélybe kerülhet. A magyar kormány nemzetközi emberi jogi kötelessége, hogy mindenki egészséghez való jogát biztosítsa” – írják.

Fotó/Pixabay

A közlemény szerint a Szabolcs utcai intézmény nélkülözhetetlen, a szervezet egészségügyi munkacsoportja is járt ott, és európai szintű ellátást tapasztalt, és különösen fontos azért is, mert „biztosítja a hajléktalan betegek számára a kórházi ellátást követően egy »lábadozó«️ egészségügyi intézményben való felépülést. Ennek hiányában rögtön az utcára kerülhetnének.”

A szervezet felszólította a magyar kormányt: „biztosítsa, hogy a kórház folytathassa létfontosságú munkáját!”.

Az ügy előzményeiről, az ellenérdekű felek "üzengetéseiről" korábban mi is hírt adtunk, erről itt olvashat.

(Forrás: Telex.hu)