„Klubrádió
A lényeg

A környéken mindenki sokkal olcsóbban kapja az orosz gázt, mint Magyarország

18/05/2022 09:04

Az egyre nyilvánvalóbb, hogy nem igaz a kormányzat érve az olcsó orosz energia beszerzéséről, a G7 portál szerint ugyanis Magyarország nemcsak a korábbiakhoz, hanem más országokhoz képest is sokkal drágábban vásárolja az orosz gázt.

 
Gázvezeték
 
Forrás: Flickr.com.
 

 

Februárban például az EU-s országok közül - a főbb európai útvonalaktól elzárt Litvániát leszámítva - Magyarország fizette a legtöbbet az orosz gázért. Akkor köbméterenként közel 394 forintos átlagáron érkezett Magyarországra az orosz földgáz, ami a hatszorosa annak, amennyit a lakosság fizet ugyanezért, és több mint a hétszerese az egy évvel korábbi szintnek. Az elég kis mennyiséget beszerző szlovének negyed-, a románok és a csehek pedig harmadáron vásároltak Magyarországhoz képest orosz gázt.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy az orosz import durva drágulásával szemben "a kormányzati kommunikációban nagyon nagy hangsúlyt kapott az elvileg erre alapozott rezsicsökkentés", holott "a kormány által hangoztatott olcsó orosz gáz csak mítosz", februárban pedig az Oroszországból érkező import ára még a tőzsdei jegyzéseket is felülmúlta.