„Klubrádió

A kormány kiáll Demeter Szilárd mellett, marad a helyén

30/11/2020 17:45

| Szerző: Klubrádió/Telex.hu

Varga Mihály  pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes arról beszélt a parlamentben, nem váltják le Demeter Szilárdot, a PIM igazgatóját, miniszteri biztost a sorosozós, gázkamrázós cikke miatt, mert már elismerte a hibáját, a baloldal pedig szerinte amúgy is kettős mércével mér.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vezetőjéről, a miniszteri biztos Demeter Szilárdról kérdezték az ellenzéki képviselők Varga Mihály pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest az Országgyűlésben, miután a magyar kultúrpolitika egyik legbefolyásosabb embere, arról írt egy véleménycikkében, hogy „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátja” vagy hogy „Európa Soros György gázkamrája”. 

A Telex beszámolója szerint Arató Gergely DK-s képviselő a Petőfi Irodalmi Múzeum cikkére utalva azt mondta, hogy„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci, ismerjük ezt a hangot (…) Azzal hogy a helyén van, önök közösséget vállalnak egy nyílt nácival”. Burány Sándor, a Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott, „várjuk a tájékoztatást arról, hogy Demeter Szilárd lemondásáról miért nem tett bejelentést”. Harangozó Tamás az MSZP nevében szintén azt kérdezte, hogy Demeter Szilárd meddig marad még a posztján, Csárdi Antal, az LMP képviselője pedig kifejezetten a PIM-főigazgató távozását követelte.

Folytatódik a Készpénzkímélő iskolák program
 
 Varga Mihály pénzügyminiszter  Fotó: MTI/Mónus Márton
 
 

Varga Mihály mindezekre reagálva egyértelműen arra utalt, hogy a kormány nem meneszti Demeter Szilárdot. A pénzügyminiszter szerint a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója elismerte a hibáját, visszavonta, törölte írását. A baloldal pedig szerinte ezúttal is kettős mércével mér, hiszen amikor az egyik baloldali képviselő, polgármester (a DK-s László Imre)  azt mondta, hogy megérdemelten volt az év embere Adolf Hitler, akkor a baloldal semmilyen konkrét lépést nem tett, és most legutóbb, az októberi tiszaújvárosi időközi országgyűlési képviselőválasztáson, a közös ellenzéki jelölt Bíró László esetében is mintha a kettős mérce működött volna.

Demeter Szilárd hétvégi publicisztikája ellen zsidószervezetek, politikusok, közéleti szereplők, értelmiségiek sora, valamint az izraeli és amerikai nagykövetség is tiltakozott, később pedig Demeter Szilárd múzeumi beosztottai is elhatárolódtak a főnöküktől

A bírált publicisztikának különös jelentőséget ad, hogy Demeter Szilárd nem csupán egy múzeumvezető, hanem a magyar kultúrpolitika egyik legnagyobb befolyással bíró figurája. A PIM főigazgatói posztja mellett miniszteri biztosságot is visz, hivatalos címe szerint ő felel a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért. Szintén az ő hatáskörébe utalta a kormány a magyar popkultúra megújításának és társadalmiasításának feladatait. Ezen kívül a magát fanatikus orbánistának tartó Demeter rendszeresen megszólal közéleti kérdésekben, a kormány kultúrharcának egyik főszereplője. 

Interjú Demeter Szilárddal
 
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én dolgozószobájában Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd