„Klubrádió

A Klubrádió lekapcsolása miatt a Momentum életbe léptetné a jogállamisági mechanizmust

15/02/2021 21:02

| Szerző: Klubrádió

A jogállamisági mechanizmus életbe léptetését kérte a Momentum. Donáth Anna levélben fordult az Európai Bizottsághoz a Klubrádió frekvenciavesztése miatt. Mint kifejtette, a jogállamiság elengedhetetlen feltétele a független sajtó megléte.

A Media1-hez eljuttatott hétfői közleményében a Momentum felidézte, hogy vasárnap éjjel elhallgatott a Klubrádió az eddig megszokott frekvenciáján, és az online térbe költözött át.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője az Európai Bizottság vezetőinek írt levelében kezdeményezte, hogy a Bizottság vizsgálja ki, milyen szerepet játszottak az európai uniós források a magyar médiapiac teljes átalakításában, és állapítsa meg, hogy fennállnak-e a jogállamisági mechanizmus megindításának feltételei.

A Klubrádió a rendszer ellensége volt, mert nem hallgatott azokról az embertelenségekről, amiket az elmúlt tíz évben követett el a kormány. Az a kormány, ami retteg attól, hogy az emberek megismerik a tényeket és az eltérő véleményeket. Mert olyan országot szeretnének, ahol csak egyetlen hang, egyetlen vélemény megengedett: Orbán Viktoré – írja Facebook-posztjában Donáth.

Azt is hozzátette, hogy az Európai Parlament régóta azért harcol, hogy a mechanizmus hatálya kiterjedjen olyan, a jogállamiságot romboló intézkedésekre is, mint a médiaszabadság felszámolása.

Mert a jól működő, igazságos és emberséges jogállam egyik elengedhetetlen feltétele a független sajtó. A kapcsolat tehát nem elképzelhetetlen: Magyarországon ugyanis az EU-s pénzek elsikkasztása központi szerepet játszott a sajtószabadság ellehetetlenítésében is, e pénzek felhasználásával építették ki ugyanis a fideszes propagandagépet – utalt Donátha KESMA gépezetére.