„Klubrádió
A lényeg

A héten hosszabbíthatnak a hitelmoratóriumosok

25/10/2021 07:48

| Szerző: Klubrádió

Az MNB pedig ellenőrzi, hogy a bankok kellő tájékoztatást adnak azoknak, akik visszatérnek a moratóriumból.

"Alig egy hetük maradt az anyagilag nehéz helyzetben lévő hiteladósoknak, hogy jelentkezzenek bankjuknál a törlesztési moratórium 2022. június 30-ig való meghosszabbítására" – hívta fel a figyelmet Kandrács Csaba, a jegybank felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke.

A hvg.hu erről szóló kormányrendelet október 31-ig ad lehetőséget, hogy a nehéz helyzetben lévő nyugdíjasok, gyereket nevelők vagy várók, a közszférában dolgozók, munkanélküliek és a tartós jövedelemcsökkenést elszenvedettek jelezzék: továbbra is élni kívánnak a fizetési stop lehetőségével.

Kandrács elmondta: a hosszabbításról szóló nyilatkozat formanyomtatványa személyesen az ügyfél bankjának bármelyik fiókjában, internetbankon, a hitelintézet honlapján kitöltve vagy akár elektronikusan aláírt emailben is elküldhető. Postai vagy telefonos nyilatkozatra a jogszabály szerint nincs mód.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel a hó vége hétvégére esik, a személyes nyilatkozattétel – néhány szombaton is nyitva tartó fővárosi bankfiók kivételével – október 29-ig lehetséges.

Az alelnök elmondása szerint egyelőre a vártnál kevesebben hosszabbították meg a törlesztési moratóriumot, bár az MNB szerint a lakossági ügyfelek nagyjából 10 százaléka jövedelme, élethelyzete alapján a sérülékeny, a törlesztés szempontjából „kifeszített” körbe tartozik – mondta. Korábbi hasonló példák is azt mutatják, hogy rengetegen az utolsó percre hagyják a jelentkezést. Nem érdemes azonban kivárni, hiszen így – főképp a személyes ügyfélfogadás során – az utolsó órákban az érintettek túlterhelhetik a bankfiókok kapacitását – tette hozzá.