„Klubrádió

Távozik a Fidesz a néppárti frakcióból

3/03/2021 10:27

| Szerző: Klubrádió

Miután az Európai Néppárt tagsága megszavazta új eljárási szabályzatát, a magyar kormánypárt bejelentette, a Fidesz ma elhagyja az EPP európai parlamenti frakcióját. A KDNP továbbra is a frakcióban marad.

A Fidesz ma elhagyja az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióját – szúrta ki a Magyar Nemzet cikkét a 24.hu.

Szerdán az Európai Néppárt (EPP) tagsága megszavazta új eljárási szabályzatát, frissítve a 2013 októbere óta hatályos rendelkezéseket. A változtatás minősített többséggel fogadták el – írta meg a pártcsalád honlapján.

Mint írják: az új szabályok mától lépnek hatályba, és nem alkalmazzák azokat visszamenőleges hatállyal. Az új szabályok bevezetését 148-an támogatták, 24-en ellenezték és 4 fő tartózkodott.

Orbán Viktor és Manfred Weber sajtónyilatkozata
 
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A kormánypárt eközben megerősítette: a Fidesz ma elhagyja az EPP európai parlamenti frakcióját. A most elfogadott módosítás lehetővé teszi, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat.

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

A szavazás után Novák Katalin a Twitteren erősítette meg: a párt kilép a csoportból – szúrta ki a hvg.hu.

A konfliktus legutóbb tavaly decemberben lángolt fel, amikor a Néppárt EP-képviselőcsoportja jogfosztottá tette a frakció egyik tagját, Deutsch Tamást gestapós hasonlata miatt. Megvonták tőle a felszólalás jogát az EP plenáris ülésein, valamint megfosztották minden, képviselőcsoporti tagságából eredő pozíciójától a parlamentben – emlékeztet az mfor.hu.

Bár a Fidesz elhagyja a frakciót, a KDNP marad.