„Klubrádió
A lényeg

A Fidesz 500 ezer szimpatizánsát elveszítette - Závecz Research

24/01/2020 21:11

| Szerző: Klubrádió

Fél millió támogatót veszített a Fidesz  az elmúlt negyedévben – állapította meg a Závecz Research legfrissebb kutatásában. A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül a múlt havi 32-ről 29 százalékra szűkült . 

 

A Závecz Research szerint a fővárosban és a falvakban is gyengült a kormánypárt: 9-9 százalékkal, a megyeszékhelyeken és a többi vidéki városban ennél szerényebb volt a visszaesés .

Sokkal inkább a negyvenes korosztályban gyengült a Fidesz (46-ról 25 százalékra), de a harmincasok és az ötvenesek körében is átlag feletti a visszaesés mértéke. A 60 év felettiek körében ugyanakkor stabil a kormánypárt tábora, sőt szeptemberhez képest még egy kicsivel bővült is. A diplomások és az érettségizettek körében jelentősen zuhant a fidesz támogatottsága. A szakmunkás képzettségűek között átlagosan, 38-ról 32 százalékra csökkent a párt tábora, az alapfokú végzettségűeknél pedig egyáltalán nem esett vissza.

A Demokratikus Koalíció továbbra is a második legerősebb párt, fél éve 9 százalékos a tábora. A Momentumot most 6 százaléknyian támogatják. A Jobbik és az MSZP támogatottsága stabil, negyed éve változatlan: 6 illetve 5 százalékon állnak. 

A Fidesztől a gyengébb kötődésű szavazók távoztak, ám a maradók erős elkötelezettségűek, ezért a biztos pártválasztók körében a Fidesz-nek 52 százaléka van.  A Demokratikus Koalíció az aktív szavazók 14 százalékára számíthat.