„Klubrádió

A DK nem szavazza meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását

21/04/2021 16:40

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki párt szerint az egészségügynek nem segít a kormány, csak bebetonozza saját hatalmát. Ehhez nem akarnak asszisztálni.

A Demokratikus Koalíció nem szavazza meg a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeletek hatályának meghosszabbításáról szól javaslatot – jelentette be a párt szóvivője szerdán az MTI szerint. Barkóczi Balázs online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy május 23-án megszűnne a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeletek február végén 90 nappal meghosszabbított hatálya - írta meg a 24.hu.

Egy az Országgyűlésnek benyújtott indítvány azonban arra tesz javaslatot, hogy a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát hosszabbítsák meg az őszi parlamenti ülésszak első ülésnapját követő 15. napig. A politikus a DK álláspontját indokolva azt mondta, a mostani javaslat nem szól másról, mint hogy a kormány teljhatalma a veszélyhelyzet után is megmaradjon.

A szóvivő úgy fogalmazott: gyomorforgató Orbánék nyílt hataloméhsége akkor, amikor már több mint 25 ezer magyar ember halt meg a koronavírus-járvány következtében, a regisztrált munkanélküliek több mint fele „egy fillér segítségre sem számíthat” a kormánytól, illetve vállalkozások és családok mennek tönkre.

Barkóczi felszólította a kormányt, hogy „saját hatalmának bebetonozása helyett” érdemben foglalkozzon az emberek problémáival, a romló gazdasági mutatókkal, fékezze meg az elszabaduló árakat, valamint adjon pénzt és segítséget az egészségügynek.

A járvány első hullámában a DK és az ellenzéki oldal is nemzeti összefogást sürgetett, a kormány azonban visszaélt ezzel a bizalommal, és a járványkezelés helyett módosította az alaptörvényt, valamint „nagyüzemi, nonstop lopásba kezdett” – jelentette ki a politikus.