„Klubrádió
A lényeg

A bíróság megsemmisítette a Tihanyt átszabó építkezés környezetvédelmi engedélyét

1/12/2021 17:07

| Szerző: Klubrádió

A bíróság döntése szerint a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak egy megismételt környezetvédelmi eljárásban meg kell vizsgálnia, hogy milyen környezeti hatásai lesznek a Balaton Kapu elnevezésű turisztikai beruházásnak Tihanyban. A rengeteg dózerolással, fakivágással és a környezet jelentős átalakításával járó építkezés eddig úgy ment át a kormányzati és hatósági szerveken, mint kés a vajon. 

A beruházások előkészítése Tihany egyik összefüggő, közel 22 hektáros területén, a Kenderföldeken kezdődött el, ami felborzolta a tihanyiak kedélyét, írja a Telex. Például az önkormányzathoz tartozó Balaton Kapu nevű látogatóközpont, a Rév mellett, amelyhez fogadó, Balaton-látó terasz és parkoló is tartozik, és amire a Magyar Turisztikai Ügynökségtől és a Kisfaludy 2030 programból összesen egymilliárd forintot kaptak.

 
Tihany
 
Tihany, Balaton, Zsolt Hegyi/Pixabay
Pixabay
 

 

A Veszprém Megyei Kormányhivatal tavaly egyszerűen közölte, hogy a beavatkozás nem jár jelentős környezeti hatással, ezért nincs szükség hatásvizsgálatra. Azt is közölték, hogy minden érintettel egyeztettek, de kiderült, ez nem igaz: a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park levelet írt a kormányhivatalnak, amiben felhívták a figyelmet arra, hogy a beruházás helye „országos jelentőségű védett természeti területhez” tartozik. Kifogásolták, hogy a leendő építkezés nem illeszkedik Tihany építészeti/táji jellegébe, és a tervezési terület az invazív fajok jelenléte mellett is egybefüggő zöldterület, ezért értékes élőhelynek tartják. Az elkészült hatásvizsgálat nem kínál részletes adatokat, a dokumentáció hiányos., írták. És megállapították, hogy „a tervezett beruházás során a területen jelenleg található, évtizedek óta csaknem háborítatlan élőhelyek egy része megsemmisül, visszamaradó részükön a bolygatottság mértéke és zavarás az építés és a későbbi használat miatt jelentősen megnő”. Ezt a szakértői véleményt a Veszprém Megyei Kormányhivatal teljesen figyelmen kívül hagyta, és engedélyezte a beruházást.

Ezután a Magyar Természetvédők Szövetsége, helyi természetvédők és civilek közigazgatási pert indítottak, amiben kedden jogerős ítéletet hirdetett a Veszprémi Törvényszék. A bíróság az engedélyt megsemmisítette, új eljárás lefolytatására kötelezte a kormányhivatalt. (Telex)