„Klubrádió
A lényeg

444: Orbán és barátai megalapítják az új szélsőjobboldali frakciót, ami az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lesz. Novák Katalin cáfolta a hírt

1/12/2021 12:00

| Szerző: Klubrádió

A 444.hu forrásai úgy tudják, hogy a megállapodás megszületett: megalakul Salvini, Kaczinsky és Orbán új szélsőjobboldali európai frakciója, amit szombaton be is jelentenek Varsóban.

Az új frakció a 2019-ben alakult, szélsőjobbos-euroszkeptikus Identitás és Demokrácia frakció kibővítését jelenti, amihez csatlakozik a Fidesz 12 képviselője, a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt 24 és a szintén lengyel Partia Republikanska 3 politikusa, valamint a spanyol Vox párt négy képviselője.

A hírt Szymon Hołownia, a 2020-as lengyel elnökválasztás egyik indulója is kitweetelte.

A két lengyel és a spanyol párt eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában ült, ennek a frakciónak a létszáma így a három párt kilépésével 63 főről 32-re csökken – írja a 444.hu.

A Fidesz és a PiS az új frakcióban olyan pártokhoz csatlakozik, mint a Matteo Salvini féle olasz Liga, az osztrák Szabadságpárt, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és a német AfD.

Orbán Viktor találkozója Matteo Salvinivel és Mateusz Morawi
Budapest, 2021. április 1. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k), Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) a találkozójukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintű politikai szövetség szerepelt. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Az új frakció 113 tagjával az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lesz a Néppárt és a szociáldemokraták után.

A 444 később frissítette a cikkét:

Az olasz Le Republicca azt írja, hogy Matteo Salvini lemondta a formálódó szélsőjobboldal egységesítéséről szóló szombati találkozót, mert a lengyel kormánypárt, a PiS mégsem akar csatlakozni, és továbbra is a konzervatív ECR-ben maradnának, melynek alapító tagjai. A PiS képviselőcsoportja nélkül értelmét vesztené Salviniék kezdeményezése.

Novák Katalin cáfolt a lap értesülését: