„Klubrádió
A lényeg

15 ezer tanár továbbra is oltatlan

1/12/2021 09:58

| Szerző: Klubrádió

Minden tizedik pedagógus oltatlan továbbra is, arányuk az utóbbi hetekben sem csökkent lényegesen. Úgy sem, hogy az állami oktatási-nevelési intézmények munkatársainak novemberben kötelezővé tették az oltást. A Nemzeti Pedagógus Kar szerint a munkavállalók 10-20 százaléka kieshet a rendszerből, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást. Az Emmi szerint azonban a gyermekek oktatása pedig eddig is, ezután is biztosított.

Mostanáig a pedagógusok mintegy 90 százaléka olttatta be magát koronavírus ellen – közölte a Népszavával az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), ami azt is jelenti, hogy 10 százalékuk viszont nem. A lap szerint miután valamivel kevesebb, mint 150 ezer pedagógus van az országban, a tárca által közölt arányszám alapján csaknem 15 ezer tanár továbbra is oltatlan. Utóbbiak aránya az elmúlt hetekben sem csökkent számottevően, úgy sem, hogy az állami oktatási-nevelési intézmények munkatársainak novemberben kötelezővé tették az oltást – gaz, annak határideje december 15., tehát a tanároknak van még két hetük felvenni az oltást. Azt, aki nem olttatja e magát, fizetés nélküli szabadságra küldik.

Koronavírus - Oltás Székesfehérváron
 
 Archív! Egy pedagógus megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. április 2-án. MTI/Vasvári Tamás
 
 

Alacsonyabbra szám jött ki az oltatlan tanárokra a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) nem reprezentatív felmérése során, amelyről a hét elején nyilatkozott Horváth Péter, a köztestület elnöke az Indexnek.  Elmondta, hogy az általuk vizsgált valamivel több mint 1500 intézményben (iskolában, óvodában, kollégiumban)  5270 olyan pedagógus van, aki nincs beoltva, közülük 3338-an nem is tervezik felvenni a vakcinát. A tanárok 61 százaléka tehát az intézkedés hatására sem változtat korábban meghozott döntésén. Horváth aggasztónak nevezte a helyzetet,  szerinte januártól a munkavállalók 10-20 százaléka kieshet a rendszerből, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást.

A szaktárca ugyanakkor a Népszavával azt közölte, nem aggódnak, egyúttal hangsúlyozták, az NPK felmérése önkéntes adatszolgáltatásra épült, nem reprezentatív, a gyermekek oktatása pedig eddig is, ezután is biztosított. Levelükben azt is írták, mivel még zajlik a meghosszabbított oltási akcióhét, jelenleg nem lehet megmondani, hogyan alakul majd az átoltottság.