„Klubrádió

Meghalt Tandori Dezső

13/02/2019 16:24

| Szerző: Klubrádió/MTI

A kortárs magyar irodalom kiemelkedő figurája volt, szerda hajnalban érte a halál.

Február 13-án, szerdán meghalt Tandori Dezső író, költő, műfordító. A hírt L. Simon László költő, volt kulturális államtitkár közölte délután a Facebook-oldalán, majd a család nevében a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia megerősítette a Kossuth-díjas művész elhunytát. Közlésük szerint a 80 éves Tandori Dezsőt szerda hajnalban érte a halál.

Elismerés- Prima Primissa Díj -Ünnepség a Művészetek Palot
Tandori Dezső író-költő, miután átvette a magyar irodalom kategóriában a Prima Primissima Díjat a Művészetek Palotájában. 2007. december 7. MTI Fotó: Kovács Tamás
 


Tandori a kortárs magyar irodalom kiemelkedő figurája volt, versei a hatvanas évektől jelentek meg, Töredék Hamletnek című első kötetét 1968-ban adták ki. A hetvenes évektől sokféle műfajban publikált, írt gyermekverset, krimit és filozofikus esszéket is.

A hetvenes évek elejétől képzőművészként is számon tartották, ciklusokba rendezett indigó- és írógéprajzokat készített. Műfordítóként elsősorban angol és német műveket ültetett magyarra, többféle műfajban is.

1978-ban József Attila-díjat, húsz év múlva Kossuth-díjat kapott, 2007-ben pedig a rangos német kitüntetést, a Goethe-érmet vehette át, valamint 2014 óta a nemzet művésze titulust is viselhette.

TANDORI DEZSŐ / 1994

Tandori Dezső - Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Szép Ernő, Nemes Nagy Ágnes, Ottlik Géza és Pilinszky János Műsorvezető - szerkesztő:: Liptay Katalin Zenei szerkesztő: Horkai Rózsa rendező: Hámor János 1994. november 19. fotó: Honéczy Barnabás / 2007