„Klubrádió
Reggeli gyors

Választás – Megelőzték a nevetséges kasztingot

29/07/2019 11:58

| Szerző: Klubrádió

Október 13-a. Erre a napra tűzte ki a köztársasági elnök az önkormányzati választásokat. Az alapelv az, hogy mindenki ott szavazhat csak, ahol lakik.

2019. július 29. Reggeli gyors - részlet 19.07.29. László Róbert
10:37
00:00

Sok mindenben különbözik az önkormányzati választás a parlamentitől, s bár még bőven van időnk október 13-áig, érdemes talán átfutni a szabályokat. Ebben László Róbert, a Political Capital választási szekértője segített a Reggeli gyors hallgatóinak.

Az alapszabály az, hogy mindenki csak ott szavazhat, ahol lakik. Akinek nem csak lakóhelye, hanem külön tartózkodási helye is van, az választhat a kettő közül. Amennyiben a tartózkodási helyén óhajtja leadni a vokság, azt előre jeleznie kell. Ez átjelentkezéssel oldható meg, de ez az átjelentkezés teljesen mást jelent, mint az országgyűlési választásokon létező, hasonló nevű eljárás. Külképviseleteken, illetve levélben egyáltalán nem lehet a voksokat leadni.

Állami kampánytámogatás nincs, ezért feltehetően kamupártok sem jelennek majd meg a helyhatósági választásokon. Ettől függetlenül politika érdekből előjöhetnek teljesen esélytelen jelöltek is.

Az önkormányzati választásokon általában alacsonyabb a részvétel, mint az országgyűlési szavazásokon, de ez településenként nagyon eltérő. Sok múlik azon, hogy mennyire tud mozgósítani az ellenzék. A Fidesz - a szakértő szerint - mindent meg fog tenni. 2014-ben nem volt igazi együttműködés az ellenzéki pártok között, a főpolgármester-jelölti kaszting is nevetségessé vált, alacsony is volt a részvétel.

A mostani főpolgármester-jelölti előválasztás felrázta a választókat, a felmérések szerint Tarlós-Karácsony párharc várható. Az előválasztás tehát láthatóan hozott eredményt, de ez az ellenzéki győzelemhez még kevés.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2019.07.29. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor