„Klubrádió

Négy volt miniszter ment neki Palkovicsnak

15/02/2019 15:55

| Szerző: Klubrádió

Ha másra használja az MTA-nak törvény szerint járó pénzt Palkovics László innovációs miniszter, bűncselekményt követ el. Ráadásul társas bűnelkövetésről is szó lehet, amiért jelentős mértékű szabadságvesztés jár – közölte Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál volt igazságügyi tárcavezető.

Ha az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László, a központi költségvetési törvény előírása ellenére, visszatartja a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek a támogatását, akkor törvénysértést követ el – közölte négy korábbi igazságügy-miniszter, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál. A volt tárcavezetők szerint a törvény alapján biztosítani kell az intézetek folyamatos működéséhez nélkülözhetetlen, költségvetési finanszírozást.

A politikusok a 2010 előtti kormányok tagjai voltak, amelyeket a jelenleg ellenzéki szocialista párt adott, illetve támogatott.

A négy egykori miniszter szerint felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl. Különösen, ha e pénzeszközökből nem állami szervezeteknek is juttatnak, vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek – teszik hozzá.

Tüntetés az MTA tervezett átalakítása ellen
 
Tüntetés az MTA-ért
 
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tervezett átalakítása ellen tüntetnek az Akadémiai Dolgozók Fóruma Élőlánc a tudományért címmel meghirdetett demonstrációjának résztvevői az MTA székháza előtt Budapesten 2019. február 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 


Szerintük ha csupán törekszik a miniszter a pénznek jóváhagyott céltól eltérő felhasználására, az még nem büntetendő. Ezzel szemben, ha megkezdi a források átirányítását, a cselekmény kísérleti szakba lép, a támogatás felhasználásával pedig befejezetté válik. A kísérletet a törvény a befejezett bűncselekménnyel azonos büntetési tétellel fenyegeti – közlik.

Ráadásul, mivel egy ilyen lépéshez szoros együttműködésre van szükség másokkal, társas bűnelkövetésről van szó, – ilyen például a bűnszövetségi alakzat –, amiért jelentős mértékű szabadságvesztés jár. A BTK azonos súlyú büntetés alkalmazását rendeli a tettesek segítőire, a bűnsegédekre is – jegyzik meg Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre ésVastagh Pál.