„Klubrádió
Hetes Stúdió

"A félelem bére" - Hetes stúdió

10/08/2019 09:53

| Szerző: Klubrádió

Az összeomlás szélén az oktatás és az egészségügy. Szinte felfoghatatlan következményekkel jár, amit a kormány művel. Emelkednek ugyan a bérek, de a szomszédos országokban sokkal nagyobb mértékben.

Emelkedtek az átlagbérek, de ezt leginkább csak a tehetősebbek érzik, a társadalmi létra alján élők vagy például a közalkalmazottak nem. Ráadásul a régió többi országa is kilőtt mellőlünk, csak Bulgáriában keresnek kevesebbet a dolgozók. Emellett folyamatosan nő a hátrányunk termelékenységben az unió többi országához képest, és ez addig nem is változik, amíg nem sikerül visszahozni az összeomlás széléről az oktatást és az egészségügyet. Pogátsa Zoltán közgazdásszal beszélgettünk.

Szétesőben az egészségügy, már jó ideje, de kell-e a zuhanás minden percéről tudósítani? Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár szerint kell, hiszen nem várhatjuk meg a földre érkezést. Arról is beszélgetünk vele, hogy van-e a kormánynak hosszú távú használható stratégiája a teljes katasztrófa elkerülésére.

Csehországban, Romániában, de legutóbb Oroszországban is százezrek mozdultak meg a korrupt hatalom ellen, nálunk utoljára tavaly év végén volt nagyobb tüntetés a rabszolgatörvény ellen, azóta semmi. Miért van ez így? Apátia? Félelem? Örkény Antal szociológust kérdeztük erről.

Tényleg a szavak tehetnek a tettekről? A texasi El Pasoban 22-en haltak meg egy feltehetően rasszista indíttatású tömeggyilkos miatt. Sokak szerint az elnök nyílt uszító és gyűlöletkeltő beszédei vezettek idáig. Kőműves Anita Amerika-szakértő arról is beszél: mindenhol óriási veszélyeket rejt ez a fajta retorika, de ahol szabad a fegyverhasználat és nagyon sokan élnek is ezzel, ott különösen oda kell figyelni a kormányzati kommunikációra.

A hét fontos eseményeit Nagy Józseffel, Korpás Krisztával és Bolgár Györggyel beszéljük meg.

A műsor 15 órakor kezdődik.