Fél-illegalitásban a Suzuki-szakszervezet - 2006.03.06
A gyár kapuin kívülről irányítja az esztergomi Suzuki-nál működő szakszervezetet az érdekképviselet elbocsátott elnöke. Párma Zsolt a Klubrádió Szolidaritás.hu című műsorában kijelentette: eltávolítása egyértelműen annak tulajdonítható, hogy megalakította az érdekképviseletet.

border=0
border=0 border=0
A szakszervezet működik - hangsúlyozta Párma Zsolt. A dolgozók telefonon adnak hírt az általuk tapasztalt jogsértésekről, és a szakszervezet ezek alapján megteszi a szükséges jogi lépéseket – mondta Párma Zsolt. Hozzátette: a cégvezetés változatlanul nem ismeri el az alapszervezetet, és nem is tárgyal velük.
Évekkel ezelőtt a Vasas Szakszervezetek is megpróbálkoztak alapszervezet működtetésével a Suzukinál – mondta az érdekképviseleti szövetség alelnöke. Németh István szerint akkor a munkáltató magatartása miatt működésük ellehetetlenült. A cégvezetés minden eszközzel nehezítette az érdekvédelmet, így a szervezet végül feloszlott –mondta a Vasas Szakszervezetek alelnöke.

A Suzukinál közelmúltban újraalakult szakszervezet vezetőjét a napokban rendkívüli felmondással távolították el állásából. A vállalat állítása szerint Párma Zsolt megsértette a cég jó hírnevét, amikor egy televízióműsorban arra engedett következtetni, hogy a vállalatvezetés áll szekrényének feltörése mögött.

Esztergomban legújabban az kavart botrányt, hogy a cégvezetés február 17-én egyik pillanatról, a másikra fél órával megtoldotta a már így is másfél órával hosszabb éjszakai műszakot. Válaszul a dolgozók a plusz túlmunka idejére spontán sztrájkot tartottak és a kifogásolt fél órát a pihenőhelyiségben töltötték.