Nem a Tudományos Akadémia élezte ki a viszonyt a kormánnyal – az MTA elnöke reagált a pénzelvonásra - 2018.12.06
Hallgassa meg
A kormány visszatartja a Magyar Tudományos Akadémia jövő évi első negyedéves finanszírozásának mintegy felét, a dologi kiadásokra fordítható összeget, a kutatóhálózat fenntartásával kapcsolatos pénzt az innovációs minisztériumhoz irányította át.
Ez a lépés méltatlan az akadémiához és a kormányhoz is – jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a sajtótájékoztatóján. Lovász László nagyon sajnálja, hogy Palkovics László távolmaradásával nem méltatta az akadémia legfőbb döntéshozó szervét, a közgyűlést arra, hogy közvetlenül is bemutassa elképzeléseit.

Lovász László elmondta azt is, hogy nem az MTA élezte ki a viszonyt a kormánnyal – jelentette ki az akadémia elnöke és hozzátette, hogy hamis az a vád, amely szerint az akadémiai kutatóhálózat nem elég hatékony. Lovász László azt közölte, hogy ha a eredményességet a finanszírozás nagysága függvényében vizsgáljuk, akkor az MTA kutatóhálózata Európa leghatékonyabbjai közé tartozik. 

Kitérve a többször elhangzott vádra, amely szerint az MTA politizál, Lovász László úgy fogalmazott: az akadémiának kötelessége, hogy olyan kérdéseket vizsgáljon és olyan tudományos eredményeket közvetítsen a döntéshozók felé például a környezetvédelem terén, amelyek hatással lehetnek szakpolitikai döntésekre. Az MTA kutatói pedig szabadon fejthetik ki a véleményüket és nyilatkozhatnak magánemberként politikai kérdésekről is.

Az MTA közgyűlés elvárja, hogy az átvilágítás próbáját kiálló akadémiai kutatóintézetek alapfinanszírozása hosszú távra biztosított legyen.
Az átvilágítást az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottsága végzi el március 31-ig, amelynek hét tagját az akadémia, hét tagját pedig az innovációs és technológiai minisztérium delegálja – mondta Lovász László.

A rendkívüli közgyűlés emellett nagy többséggel elfogadta Az MTA stratégiai koncepciója a tudomány szerepére a hazai innovációs rendszer megújításában című dokumentumot is, amely szerint lényeges változtatás csak akkor fogadható el az akadémiai kutatóhálózatban, ha azt a magyar tudományosság érdekeit szem előtt tartó alapos elemzés támasztja alá - hangsúlyozta az MTA elnöke.
(MTI, Klubrádió)