Nem állnának meg az eddigi kedvezményeknél az építők - 2018.11.07
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Jól járnak a vásárlók és a kivitelezők is a lakásépítési kedvezményes áfa továbbélésével. Különösen az építőipari vállalkozóknak jött jól az intézkedés, akik további könnyítéseket is szeretnének – erről beszéltek a téma szakértői a Klubrádióban.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint a kedvezményes lakásáfának köszönhetően könnyebben lehet majd teljesíteni a már megkötött szerződéseket és az beruházókon sem lesz olyan nyomás, hogy minél előbb végezni kell az építkezésekkel.

Koji László hozzátette, hogy bár a javaslataik nagy része bekerült a kormány előterjesztésébe, további kedvezményeket szeretnének, így tovább tárgyalnak az illetékes minisztériumokkal.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a beruházók és a vásárlók is jól járnak a kedvezményes áfával, hiszen akkor sem fog jelentősen drágulni egy ingatlan, ha a munkaerőhiány miatt csúszik az átadása.

Balogh László szerint egyes építőipari vállalkozók különösen jól járhatnak, hiszen sok projektek már a 27 százalékos áfára számítva áraztak be, így az, hogy alkalmazni lehet majd a kedvezményt, a vállalkozók hasznát fogja növelni.

A hosszabbítást Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be. E szerint a kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

(Klubrádió)