Kiverte a biztosítékot Orbán barátjának elemzése Sorosról és a magyar zsidókról - 2018.11.07
Botrányt okozott magyar vonatkozású kijelentésével Nagy-Britanniában Roger Scruton filozófus, aki még évekkel ezelőtt arról írt, szerinte a magyar zsidók a Soros-birodalom részét alkotják. Scruton nemrég kapott kormányzati posztot hazájában. A külföldi lapok foglalkoznak még az Orbán-ellenes kampányfurgonnal és a magyarok kínai jövőjével is. Az amerikaiak pedig a Beregszász szót ízlelgetik. Nemzetközi lapszemle.

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnökének nemrég hangoztatott véleményére emlékeztet az Euobserverben Lydia Gall, a Human Rights Watch elemzője, miszerint a Néppárt nem fogadja el, ha valaki megsérti a jogállami normákat, és korlátoz bármilyen szabadságot, függetlenséget.

Márpedig a tanszabadság kérdése és a CEU sorsa ilyen ügy, és a Néppárt azt szeretné, ha az egyetem Budapesten maradna. A szerző a Helsinkiben esedékes néppárti frakcióülés elé időzítve figyelmeztet, hogy Daul nem tágíthat korábbi véleménye mellől, napirendre kell tűzni az ügyet. Különösen azért, mert azzal nemcsak Magyarország veszít, ha mennie kell a CEU-nak, hogy aztán minden felsőoktatási intézményt kormányzati ellenőrzés alá vehessen a Fidesz.

Elég volt a szavakból! Itt az ideje, hogy az Európai Néppárt tettekre váltsa ígéretét, és kizárja a Fideszt végre a soraiból.

Orbán-ellenes kampányfurgon – irány Budapest!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyeskedő és lejárató kampányára válaszul Guy Verhofstadt, a liberálisok európai parlamenti frakciójának vezetője válaszkampánnyal reagált, aminek igencsak erős lett a visszhangja.

Az Euronews tévés vitát rendezett, és számos újság foglalkozik a témával. A volt belga kormányfő azt üzente: először a pénzünk kellett Orbánnak, most pedig már Európát akarja szétverni.

A brit Express megírja, hogy az óriásplakáttal kidekorált furgon – miután a brüsszeli magyar képviselettől elindulva körbejárta a legfontosabb helyi intézményeket – európai turnéra megy, végső úti célja Budapest.
Verhofstadt Orbán Viktor öccsével példálózott, aki 800 ezer eurós pályázatot zsebelt be, s akinek a cégében miniszterelnöksége előtt a báty is tulajdonos volt. A szókimondó liberális vezető szerint egyenesen az Europolt kellene megbízni az ilyen és ehhez hasonló ügyek kivizsgálásával.

Beregszász nevét tanulják az amerikaiak

Az ukrajnai Beregszászon kiadott magyar útlevelek ügye az NBC portált és tévét is felcsigázta, az amerikai médium nagy terjedelmű helyszíni jelentésben számol be a botrányt kirobbantó videóról és hátteréről. A titokban rögzített felvételen, úgy tűnik, hogy ukrajnai magyarok állampolgári esküt tesznek a kárpátaljai város magyar konzulátusán. A rövid mozgókép jelentőségét az adja, hogy Ukrajnában tiltott a kettős állampolgárság. A felvétel kapcsán a kelet-európai országban nemzetbiztonsági nyomozást rendeltek el.

Ugyan az NBC a YouTube-on megjelent videó hitelességét nem tudta megerősíteni, de az azt követő szemet-szemért, fogat-fogért elvet alkalmazó diplomáciai húzások a felvétel valódiságát látszanak igazolni.

A cikk kiinduló tétele, hogy Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerint az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló orosz kormányzat is benne lehet az ügyben. Valószínű ugyanis, hogy az oroszok a magyar konzulátuson történtek kiteregetésével is meg akarják zavarni a márciusban esedékes ukrán választásokat. Ennek oka, hogy az orosz vezetés nehezen viseli, Ukrajna közeledését a Nyugathoz, a botrány pedig újabb konfliktust gerjeszthet az EU-tag Magyarország és északkeleti szomszédja között.

A két állam közti feszültség jó ideje fennáll, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter már korábban világossá tette, hogy mindaddig akadályozza Ukrajna NATO tagságának előkészületit, amíg nem rendeződik az oktatási törvény miatt érintett magyar nyelvoktatás ügye.

A londoni Chatham House nevű nagy tekintélyű agytröszt szakértője szerint olyannyira elmérgesedett a magyar-ukrán viszony, hogy félő, nem lehet ellenőrzés alatt tartani a felgyorsult negatív folyamatokat, amivel a Los Angeles Times is foglalkozott.

Budapest, zsidók, Soros-birodalom

A bulvár lapnak számító brit Mirror a toryk új cárjának nevezett filozófus, esztéta Roger Scruton friss, és magyar vonatkozású botrányáról számol be.  Az angol konzervatív közéleti személyiséget egy 2014-es cikkéért vették elő, amelyben arról ír, szerinte a magyar zsidók a Soros-birodalom részét alkotják.

A filozófus nemrég kapott kormányzati posztot, egy építésügyi bizottság vezetését bízta rá a lakhatási- és szociális ügyekkel foglalkozó miniszter. Azonban több brit parlamenti képviselő is tiltakozott a kinevezése ellen, és a visszahívását követelik a Sorost illetve a magyar zsidóságot megbélyegző, antiszemitának tartott kijelentései miatt. Sőt, van aki egyenesen a brit kormányfőtől várja az azonnali intézkedést, hogy adja ki Roger Scruton útját.

A Mirror cikkében arról is szó van, hogy Scruton baráti kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, akit egészen fiatalkora óta ismer. Értelmes, és igencsak harcias politikusként jellemezte őt.

Roger Scruton nem egyszer felhívta magára a figyelmet szélsőjobbosnak minősített kiszólásaival, leginkább a xenofóbiát idéző, muszlimellenes megjegyzéseivel.

A botránnyal a Guardian is foglalkozott. „A budapesti értelmiségben sok a zsidó, és a Soros birodalom körüli kiterjedt hálózathoz tartozik” – idézi a lap Scrutont, akinek írása magyarul is megjelent a honlapján.

Scruton a vádakra a Twitteren válaszolt. Azt írta, semmi sem áll távolabb az igazságtól, minthogy ő antiszemita vagy iszlamofób lenne, ezért határozottan visszautasítja ezeket a hamis állításokat.

Magyar jövő Kínában

Nem egy orosz újság beszámol – többek között a Geopolitika – a magyar kormányfő sanghaji vizitjéről. A lapok Orbán Viktornak a Kínai Nemzetközi Import Expón mondott szavait idézik, miszerint a magyar cégek, vállalkozások jövője Kínában van.

Orbán legutóbb Kína központi bankjának elnökével tárgyalt, öt magyar vállalat pedig üzleti megállapodást kötött kínai, elsősorban, mezőgazdasági, azon belül tejipari cégekkel. S ezúttal sem maradt el a már régóta húzódó Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésére tett ígéret.

(Csernyánszkí Judit/Klubrádió)