Sargentini-jelentés: a Fidesz határozatot nyújt be, a liberálisok konzultációt indítanak - 2018.09.14
Hallgassa meg
A Fidesz egy olyan határozatot nyújt be a magyar parlamentnek, amelyben az a mondat szerepel: „a Sargentini-jelentés egy hazug jelentés, amelyet csalással fogadott el az Európai Parlament, ezért a döntés érvénytelen, továbbá Magyarország nem engedi, hogy elvegyék tőle a határőrizet jogát.
A Magyar Liberális Párt konzultációt indít, amelynek során a Sargentini-jelentés negyven megállapításáról kérik ki az állampolgárok véleményét.
A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy a Sargentini-jelentést Soros György emberei írták és fogadták el. "Soros György zsoldosai" azért bélyegezték meg bosszúból Magyarországot, mert a magyarok többször is világosan kinyilvánították, mit gondolnak az illegális bevándorlásról - jelentette ki Kocsis Máté a kihelyezett frakcióülés utáni sajtótájékoztatón. Úgy vélte, hogy a Sargentini-jelentés ellentétes a lisszaboni szerződéssel, ezért a frakció arra kéri a kormányt, tegyen meg minden szükséges jogi lépést azért, hogy a csalással elfogadott jelentéssel szemben megvédje Magyarországot.

A Liberális Párt elnökhelyettese budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, jelezni szeretnék az Európai Uniónak, hogy "Magyarország sokkal több, mint a magyar kormány", a társadalom pedig érti, hogy a jelentés milyen problémákat tár fel.
Sermer Ádám, aki arra szólított fel mindenkit, hogy "rántsuk le közösen a leplet Orbán Viktor hazugságairól", azt kérte az emberektől, hogy vagy a párt aktivistáinál vagy pedig a Liberálisok honlapján töltsék ki a konzultációs ívet.

Az ellenzéki politikustól megkérdezték, mennyire tartja demokratikusnak, hogy a jelentés elfogadásakor a tartózkodásokat nem számolták be a szavazatok közé. Az elnökhelyettes azt felelte, hogy ez a szabály nem most lépett életbe és már korábban is lett volna lehetőség fellépni ellene.
(MTI, Klubrádió)