Kijátszható a gender szakok tilalma, mondja az oktatáskutató - 2018.08.10
Hallgassa meg
Bár sérti az egyetemi autonómiát, van felhatalmazása a kormánynak arra, hogy a szakindítás engedélyezésének rendjét meghatározza – erről Polónyi István oktatáskutató beszélt a Reggeli Gyorsban. Hozzátette, ennek ellenére, ha akarják, az egyetemek megoldhatják a társadalmi nemek tanulmányának oktatását.
Törvényi felhatalmazása van a kormánynak arra, hogy ha akarja, megakadályozhassa a hazai gender szakok indítását – mondta a Klubrádiónak Polónyi István oktatáskutató. A Fidesz-KDNP-s kurzus 2015-ben elfogadott felsőoktatási törvénye a kabinet jogává teszi a felsőoktatási szakképzés, illetve a szakindítás rendjének meghatározását.

A szakember azt mondta, ez kétségtelenül az egyetemi autonómia súlyos megsértése, de szerinte már megszokhattuk, hogy a 2010 óta hatalmon lévő kormányzat a hasonló problémákat úgy oldja meg, hogy olyan szabályokat hoz, amelyek lehetővé teszik számára a törvénysértést.

Polónyi István emlékeztetett rá, hogy kormány korábban is élt ezzel a jogkörével, szüntetett már meg alapszakokat, illetve bizonyos képzés indítását – államigazgatási szak – csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek engedélyezett. Az tehát, hogy a felsőoktatásban is diktatúra van, nem újdonság – fogalmazott.
Az oktatáskutató szerint azonban minden diktatúrát ki lehet játszani – az egyetemek meg tudják oldani, hogy ha más címen is, de tovább folytassák a társadalmi nemek tanulmányának oktatását.

Az egyetemek a hét elején alig huszonnégy órát kaptak arra, hogy véleményezzék az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosító előterjesztését. Ennek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, vagy ahogy a politikai vitákban elhíresült: gender szakon.

A hvg.hu értesülései szerint mindez akkor történt, amikor az egyetemeken általános szabadságolás, lényegében leállás van. Az Emmi-IM előterjesztés egyébként két módosítást vezet fel. Ezek közül az egyik a fizetős és nemfizetős képzés közötti határokat tisztázza kidolgozottan, a második, a gender szakot betiltó azonban mindenféle háttéranyag, indoklás nélküli. A módosítás két egyetemet érint Magyarországon, ilyen szakon ugyanis mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n van.

(Klubrádió, hvg.hu)