Mindent úgy csináltak, mint a kormánytámogató civilek, de hiába - 2018.07.12
Hallgassa meg
Nem reagált a Magyar Villamos Művek a Transparency International Magyarország támogatási kérelmére. A korrupció megfékezéséért dolgozó szakmai szervezet a sikeres kérelmezőnek számító CÖF receptjét próbálta ellesni, még arra is figyelt, hogy a szükségesnek tűnő formai hibákat elkövesse.
A Transparency International Magyarország Alapítvány a Civil Összefogás Fórum (CÖF) mintájára próbált írásos formában pénzt kérni a Magyar Villamos Művektől (MVM). Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója a Reggeli gyorsban elmondta: az elmúlt bő egy hónapban semmilyen választ nem kaptak az MVM-től.
A CÖF/CÖKA részére az MVM 2016-ban 508 millió forintot juttatott a közgondolkodás javítására és a civilitika alapjainak a kidolgozására.

A Transparency International Magyarország azonban úgy sem jutott eredményre az állami cégnél, hogy „véresen komolyan” gondolták a kérelmüket, még arra is külön figyelmet fordítottak, hogy ugyanazokat a formai hibákat kövessék el, mint korábban a CÖF. Például nagyon ügyelte rá, hogy ne a formanyomtatványt használják, hiszen a CÖF esete azt mutatta, hogy a nagy összegű, soron kívüli civilszervezeti támogatásoknak az MVM-nél ez nem feltétele – mondta a Klubrádió műsorában a korrupció megfékezéséért dolgozó szakmai szervezet munkatársa.

Ligeti Miklós szerint arra is ügyeltek, még véletlenül se keltsék azt a látszatot, hogy alapítványuk hirtelen a romaintegrációra vagy épp a szélerőművek elterjesztésére akar fókuszálni, ezért a támogatást a közpénzt használó vállalatok átlátható működését segítő kutatásokra, illetve ehhez kapcsolódó tananyagok kidolgozására és oktatására kérték.

Úgy látszik azonban, az MVM nem gondolja, hogy közpénzből működő állami vállalatként rászorulna ezekre a tanácsokra. A korábbi tapasztalatok szerint azonban a Transparency kérésének teljesítése nem volt teljesen idegen a cégtől, mert évekkel korábban még együttműködött a független szervezettel. Az MVM akkoriban nagyon is részt vett a vállalati átláthatóság és közpénzgazdálkodás témájában indított Transparency-programokban, és elég jó pontszámokat kapott az átláthatósági felmérésen – mondta Liget Miklós.
Ligeti Miklós a Reggeli gyors július 12-ei, csütörtöki adásában nyilatkozott, a riporter Rózsa Péter volt.

(Klubrádió)