Mészáros Lőrinc gyerekei újabb milliárdos közbeszerzést nyertek - 2018.07.13
Ismét nagy összegű állami megrendelést kapott Mészáros Lőrinc gyermekeinek építőipari cége – vette észre a Klubrádió az uniós közbeszerzési értesítőben. Lelki tökéletességre törekvő néhai remeték házait újíthatják fel, Orbán Viktor vejének korábbi üzlettársával közösen.

A felcsúti székhelyű Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte el az Oroszlány melletti majki műemlékegyüttes felújítását. A céget Mészáros Lőrinc kormányközeli vállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök barátjának gyermekei, Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc alapította.

Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a tendert a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. írta ki, és a pályázat nyertesei csaknem kétmilliárd forintért végezhetik el a majki Kamalduli Remeteség turisztikai célú fejlesztését szolgáló munkát. Ebbe többek között beletartozik tíz cellaház homlokzatának és tetőszerkezetének javítása, valamint az új fogadó- és kiszolgálóépületek felépítése.

A közbeszerzést a felcsúti cég azzal a West Hungária Bau Kft-vel közösen nyerte el, amely a Nemzeti Lovardát és a Várkert Bazárt is felújította. Tulajdonosa az a Paár Attila, aki Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a korábbi üzlettársa volt, és sorra nyeri a közbeszerzéseket.

Fejér-B.Á.L. Zrt. 2015-ben 5,1 milliós kezdőtőkével alapították, és szintén több állami tendert nyert már.

A majki műemlékegyüttesnek a kamalduli rend barátlakjain kívül,  része a helyi templomból megmaradt, ma csonkán álló torony, illetve a főépület is, amelynek falai között – miután II. József rendelete nyomán a szerzetesrendet megszüntették – az Esterházyak alakították ki vadászkastélyukat.

A Wikipédia szerint a kamalduli rend tagjai lelki tökéletességre törekedtek, ezért magányosan, Isten felé fordulva éltek. A csuhájuk színe miatt fehér barátoknak is nevezték őket. A rövidre nyírt hajat és hosszú szakállt viselő szerzetesek sem egymással, sem a külvilággal nem érintkeztek, némasági fogadalmuk alól évente csak néhány napra kaptak felmentést.

(Klubrádió)