Cserkésszövetség: Alkalmatlan lett volna a roma diákok iskolája cserkészcsapatot alakítani - 2018.07.11
Hallgassa meg
Meglévő cserkészcsapathoz csatlakozhatnak gyerekek, de egy új csapat alakításának megvannak a feltételei, amit a sajókazai Ámbédkar Iskola nem tudott teljesíteni, ezért nem kapták meg rá az engedélyt – mondta a Klubrádióban a Cserkészszövetség elnöke. A roma gyerekekkel foglalkozó oktatási intézménynél másképp emlékeznek az indokokra.
Módszertani különbségek miatt nem lettek volna alkalmasak cserkészcsapatot alapítani a sajókazai Ámbédkar Iskola vezetői – mondta a Klubrádiónak Pótó Judit, a Magyar Cserkésszövetség elnöke. Mint hangsúlyozta, meglévő cserkészcsapathoz csatlakozhatnak gyerekek, de ha valaki új csoportot akar alapítani, annak megvannak a feltételei, ám úgy érzik, ez az üzenetük nem ment át.

Pótó Judit a Megbeszéljük című műsorban azt is kiemelte, sokkal erősebbnek érzik azt az integrációs hatást, ami egy már meglévő cserkész közösségben éri a gyerekeket, ahol „színvakok” lehetnek, nem csak egyféle bőrszínű társakkal alkothatnak csoportot, így megtapasztalják a sokféleséget.

A 168ora.hu egyik riportja szerint azonban a Magyar Cserkészszövetség mondvacsinált indokokkal utasította el egy borsodi roma fiatalokból álló cserkészcsapat megalakulását.
Derdák Tibor, az érintett sajókazai iskola igazgatója arról beszélt, a Magyar Cserkészszövetség elutasító viselkedésének oka az volt, hogy a szervezet szerint az Ámbédkar roma származású diákjai sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé.

Az iskolaigazgató a Klubrádiónak is azt mondta, a megjegyzés elhangzott a szövetséggel folytatott személyes beszélgetésükben.  A Cserkészszövetség közleményt adott ki az ügyben, azt állítják, hogy kirekesztő megjegyzést nem tettek, bár elismerik, hogy voltak fenntartásaik egy kizárólag romákból álló cserkészcsapattal kapcsolatban.

Derdák Tibor szerint a Cserkészszövetséggel öt-hat éve tartó együttműködési kísérlet során a gyerekek beíratása a cserkészekhez folyamatosan meghiúsult, csapatot nem hozhattak létre, illetve tavaly egy nyári tábor díjának befizetése után az érintett roma gyerekeket és velük dolgozó ifjúsági vezetőket egyik tábor sem fogadta.

(Klubrádió)